Aspirina prescrisa dupa dublu test

Intrebare – Elena: Intreb pentru sora mea, insarcinata in 14 saptamani. In urma analizelor de sange si al dublului test, fara sa i se masoare tensiunea, i s-a recomandat tratament cu Aspenter 75mg, doua comprimate pe zi, seara, timp de cel putin o luna. Nu a inteles de ce a primit aceasta reteta caci i s-a spus ca bebelusul este ok acum. Oare sunt probleme, ii poate afecta sarcina acest tratament, de ce i s-a recomandat? Va intreb eu deoarece ea s-a panicat si nu a mai intrebat medicul. Acum e foarte speriata de teama de a nu pierde sarcina. Va multumesc anticipat!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Cel mai probabil in urma calculului de la dublu test s-a constatat faptul ca placenta nu s-a implantat asa cum ar fi trebuit pana acum, iar asta predispune la hipertensiune materna mai tarziu in sarcina si probabil copilul va ramane in urma cu cresterea. De aceea medicul a decis sa administreze 150mg aspirina pe zi. Rolul aspirinei este de a promova placentatia, ajutand placenta sa se implanteze corect si sa recupereze din ce a pierdut pana acum, fara sa afecteze fatul in vreun fel.

Procesul de placentatie mai continua pana pe la 18 saptamani, probabil de aceea medicul a recomandat aspirina zilnic timp de o luna. Marea majoritate a pacientelor raspund la terapia cu aspirina si placenta va recupera deficitul, astfel riscul de hipertensiune materna sau de restrictie de crestere a copilului va scadea considerabil.

Sfatul meu este sa luati aspirina intocmai cum v-a fost prescrisa, iar pe viitor, nu iesiti din cabinet pana nu va lamuriti in legatura cu diagnosticul si tratamentul recomandat.

Data publicarii: Duminică 10 Februarie, 2019

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook