Dublu test cu risc intermediar de Trisomie 21 si Trisomie 18

Intrebare – Mihaela: Buna ziua! Sunt insarcinata, am facut dublul test.
Varsta: 41,5 ani
Saptamana de sarcina 12.43
Greutate: 64 kg
Diabet: Nu
Fumator: Nu

Indici biochimici:
Free-BhCG = 44.2 miU/ml;0.833 MoM
PAPP-A = 8.4 mg/l; 0.466 MoM
Eco: NT =1 mm; 0.743 MoM
Varsta (risc trisomie 21)= 1/64
Nuchal Translucency (risc trisomie 21)= 1/277
Bio 1T (risc trisomie 21)= 1/82
Risc sindrom Down combinat (bio + NT)= 1/355
Risc sindrom Edward 1/700

Concluzii: Risc intermediar de sarcina cu trisomie 21 si trisomie 18.

Domnul doctor mi-a recomandat amniocenteza. Eu sunt confuza.

Situatia este asa: am fumat foarte multi ani 2 pachete tigari/zi, am fumat 1 pachet /zi alt an inclusiv 8 saptamani si 4 zile (cu urmarile de rigoare in sangele si corpul meu) pana cand am ajuns la domnul doctor si mi-a confirmat ca am un bebe viu in burta. E drept ca dupa aceea am devenit nefumatoare, dar am aceasta dilema: Daca m-ar fi trecut acolo la rubrica – Fumatoare in loc de Nefumatoare, rezultatul ar fi fost mai bun sau mai prost? Va multumesc foarte mult, Mihaela.

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Exista intr-adevar risc intermediar de sindrom Down si de sindrom Edwards (riscul intermediar este considerat intre 1/1000 si 1/200). Conform noilor reguli, este recomandat un test suplimentar pentru a vedea daca fatul are unul din aceste 2 sindroame. Ghidurile recomanda test prenatal neinvaziv (adica se ia o eprubeta cu sange matern si se fac analizele din ea, nu mai este nevoie sa se intepe burta pentru a se recolta lichid amniotic).

Daca testul prenatal neinvaziv spune ca fatul este sanatos, atunci ati scapat de orice grija. Daca testul prenatal neinvaziv spune ca exista vreun sindrom, atunci trebuie facuta si amniocenteza pentru o ultima confirmare. Dezavantajul este ca acest test este un pic mai scump decat amniocenteza.

Referitor la intrebarea cu fumatul, regula este ca daca ati fumat chiar ocazional in primele zile de sarcina, atunci in program trebuie bifat “fumatoare”. Trisomiile 18, 13, 21 etc apar in primele zile de dupa conceptie, atunci cand materialul genetic de la mama si de la tata se combina pentru a forma un genom nou.

Riscul de aparitie al acestora este marit daca aceasta recombinare are loc intr-un mediu impregnat de nicotina. Degeaba v-ati lasat de fumat dupa recombinarea genetica, cel putin in privinta trisomiilor nu va mai poate ajuta. Totusi trebuie mentionat faptul ca exista multe alte beneficii imense pentru sarcina.

Astfel, ar fi o greseala daca in program ar bifa “nefumatoare”. Totusi, pentru a sta linistita, faceti un test prenatal neinvaziv (sunt convins ca va iesi ok), dupa care daca aveti grija de sarcina si daca faceti tot ce va zice medicul dumneavoastra veti avea un copil sanatos de care sa va bucurati.

Data publicarii: Sâmbătă 26 Martie, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook