Cerclaj la a doua sarcina

Intrebare – Ramona: Va rog frumos sa-mi spuneti daca la a doua sarcina necesita cerclaj, daca la prima sarcina la 32 saptamani mi s-a deschis colul, pe toata durata sarcinii nu am avut probleme si am dus sarcina pana la termen. Ce nu am voie sa fac daca necesita cerclaj? Va multumesc frumos!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: In principiu daca prima sarcina a fost dusa pana la termen a doua este tratata ca o sarcina fara risc. Colul uterin este evaluat in prima faza la 12 saptamani in cadrul morfologiei de prim trimestru iar in a doua faza la 16-18 saptamani.

Daca este lung ( peste 3 cm) si inchis la ambele capete atunci nu necesita cerclaj. Pentru a evita deschiderea colului in sarcina trebuie verificate din timp si eventual tratate infectiile urinare sau modificarile de secretie vaginala. Cel mai bine poate evalua situatia insa medicul dumneavoastra printr-o atenta supraveghere.

Data publicarii: Sâmbătă 26 Martie, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook