Greutatea fatului sub nivelul mediu

Intrebare – Ana Maria: Buna ziua! Sunt insarcinata in 36 de saptamani. De doua zile pierd un mucus maroniu…am fost internata si mi s-a spus ca nu nasc. Curand mi s-a administrat Diazepam si No Spa. Insa ingrijorarea mea este alta: mi s-a spus ca varsta gestationala nu corespunde cu masuratorile ecografice care arata un fat mai mic cu doua saptamani, iar greutatea este de 2.300 grame, in cazul in care cu o saptamana in urma avea 2.400.

Este posibil sa fi scazut in greutate? Si daca da, care ar fi cauzele poate fi diagnosticat cu retard de crestere intrauterina? Va multumesc!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: 2300 grame la 36 de saptamani este ok, nu putem vorbi despre retard de crestere decat daca ar fi avut mai putin de 2100 grame (adica sub 10% pentru varsta gestationala de 36 saptamani). La fiecare masuratoare ecografica se accepta o eroare (abatere) de aproximativ +/- 10%, in cazul dvs +/- 250 grame. De aceea a iesit atunci 2400 si acum 2300. Nu este posibil ca fatul sa scada in greutate. Fatul trebuie tinut sub observatie prin ecografii saptamanale. Daca va avea greutatea sub 10% pentru varsta gestationala la care se afla, atunci ar trebui monitorizare speciala si nasterea in cazul in care se constata suferinta fetala. De cele mai multe ori cauza retardului de crestere este placentatia deficitara.

Data publicarii: Luni 28 Martie, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook