Rata de detectie malformatii genetice

Intrebare – Florina: Sora mea se afla in Londra, insarcinata fiind a facut toate analizele specifice in sarcina, in special Bitestul -rezultatul fiind risc scazut. Cu toate acestea sora mea a nascut la 36 saptamani, i s-a rupt apa iar la 3 zile i s-a facut cezariana …copilul s-a nascut cu sindromul Down si o problema la inima. Este posibil asa ceva? Cu atatea analize facute sa nu isi dea nimeni seama de aceasta problema? Este greu de crezut, nu avem pe nimeni in familie cu aceasta boala…urmeaza sa vina si in tara pentru niste analize de convingere. Dvs ce parere aveti? Ati mai auzit asemenea cazuri? Va multumesc!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Imi pare rau sa aflu despre situatia sorei dumneavoastra. Din pacate asemenea evenimente se intampla peste tot in lume deoarece rata de detectie a sindromului Down si a malformatiilor cardiace din pacate nu este de suta la suta. In Marea Britanie exista un sistem foarte bine pus la punct de detectie a sindroamelor genetice si a malformatiilor fetale, insa dupa cum se vede si in cadrul acestor sisteme pot sa apara cazuri nediagnosticate. Am mai intalnit asemenea situatii si ele cu siguranta vor continua sa apara, vestea cea buna este ca rata de detectie creste de la an la an, vestea mai putin buna este ca o rata de detectie de suta la suta este aproape imposibil de atins.

Data publicarii: Miercuri 30 Mai, 2018

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook