Reactii alergice si autoimune dupa vaccinare

Intrebare – Aneta: Exista un control individual pe care medicul ar trebui sa il faca oricarui copil inainte de vaccinare sau se vaccineaza pur si simplu daca nu are febra si nu e racit? Primul meu copil s-a nascut prematur. Dupa un vaccin administrat la 1 an, din schema recomandata, imediat a facut o boala autoimuna grava. Medicul de familie a zis ca nu are nici o legatura cu vaccinul si ca e doar impresia mea. Al doilea copil l-am nascut tot prematur. S-a dezvoltat bine insa dupa un vaccin antigripal la 2 ani, tot la sfatul aceluiasi medic de familie a racit foarte rau, ulerior a ramas cu 2 alergii una fiind la gluten.

Nici medicul de familie si nici alti medici cu care am incercat sa vorbesc nu ma baga in seama, cum pronunt cuvantul „vaccin” sar ca arsi si nu vor sa asculte sau sa analizeze istoricul. Nu stiu de ce, pentru ca eu mi-am vaccinat copiii cu tot ce au zis ei, nu am fost contra dar am intampinat niste situatii. Evident nu am sa le mai administrez nici un vaccin de acum inainte. A doua intrebare este daca reactia medicilor care imi rad in nas si ma privesc de parca as abera, e deontologica, cum spune „la carte” ca trebuie sa procedeze? Multumesc!

Raspuns – Dr. Ana Stefanescu: Din pacate la acest moment nu exista nici o testare sau un control standardizate care sa se recomande inainte de vaccinare pentru a identifica copiii predispusi la efecte adverse postvaccinale. Se discuta multe astfel de analize sau teste, dar nici unul nu este introdus de rutina pentru ca nu au fost dovedite stiintific, pe loturi mari de copii, ca sunt necesare si utile. La acest moment, asa functioneaza medicina – se ridica niste ipoteze, se testeaza initial in laborator apoi se fac studii pe loturi cat mai mari de pacienti si abia apoi intra in practica curenta. Probabil ca are si greseli si goluri o astfel de atitudine, dar e cea mai buna la care s-a ajuns pana acum.

In plus, discutia cea mai mare (si care a dus si la conflictele pe care le-ati avut cu medicii dumneavoastra) este daca se poate gasi o legatura cauzala intre o vaccinare si unele efecte adverse, unele dintre ele autoimune sau alergice. Se ridica aceasta suspiciune dar este foarte greu de demonstrat legatura cauzala.

Cat despre a doua intrebare, nu este nici pe departe caderea mea sau a oricarui coleg sa discutam atitudinea unor confrati. Imi pare rau ca ati avut astfel de experiente triste si sper sa gasiti solutii.

Data publicarii: Duminică 28 Ianuarie, 2018

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook