Fetita de 9 luni – reactii la stimuli

Intrebare – Daniela: Am o fetita de 9 luni care nu tot timpul reactioneoza cand o strig pe nume, posibil sa fie un semn pentru autism? Dar daca aude zgomote, sunete cauta cu privirea, se uita, urmareste cand ii arat un obiect o jucarie, intinde manutele cand vrea in brate, sau le intind eu spre ea.

Raspuns – Dr. Ana Stefanescu: Pentru moment nu cred sa fie un motiv de ingrijorare, daca in rest va urmareste cu privirea, va cauta privirea, zambeste cand ii zambiti si comunica non verbal in mod eficient. E posibil ca uneori sa fie prea preocupata de altele, ca sa raspunda. Multa sanatate!

Raspuns – Psihoterapeut Andreea Stroe – Matauan: Este foarte bine ca fetita dumneavoastra urmareste obiectele aratate, ca are gestul de a cere sa fie luata in brate si ca raspunde la gestul dumneavoastra! Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar raspunsul la nume nu apare 100% la copiii cu dezvoltare tipica, insa apare in procent mare. Fetita dumneavoastra este la varsta la care aceasta abilitate este inca in achizitie.

Pentru un diagnostic de autism este nevoie de mai multe semne la un loc, absenta raspunsului la nume este intr-adevar unul din semnele caracteristice, alaturi de absenta gestului de a arata cu degetul (dupa 1 an si 3 luni), contact vizual scazut cu cei din jur, absenta unor gesturi functionale (ex: pa pa), dezinteres de a invata informatii de la adultii din jur, absenta abilitatii de a imita, o colaborare scazuta cu cerintele adultului (si aici exista diferente de la un copil la altul) etc. Va trimit un link unde puteti completa un chestionar de screening, insa va fi nevoie sa asteptati pana ce depaseste varsta de 1 an: https://m-chat.org/en-us/page/take-m-chat-test/online.

Daca ingrijorarile persista, va recomand sa va adresati unui psihiatru cu specializare in pediatrie si unui psiholog clinician care are teste specifice de depistare a autismului (ADOS, ADI-R, ASRS).

Legat de raspunsul la nume, va recomand sa evitati sa o strigati doar pentru a testa daca raspunde sau nu, incercati sa o strigati de putine ori pe zi, iar atunci cand o strigati chiar sa ii aratati/oferiti ceva ce sa o bucure, este important sa isi asocieze numele cu activitati placute.

Va doresc sa va bucurati in continuare de timpul petrecut impreuna si ca fetita sa aiba o dezvoltare armonioasa!

Data publicarii: Duminică 20 Septembrie, 2020

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook