Operatia de cezariana, cum se desfasoara pas cu pas

 

Cezariana este procedura chirurgicala de extragere a fatului printr-o incizie facuta in peretele abdominal inferior. Te-ai intrebat vreodata cum decurge pas cu pas operatia de cezariana?

Iata pasii pe care echipa medicala ii urmeaza de obicei in timpul operatiei de cezariana:

  1. Incizia in piele, orizontal, in dreptul segmentului uterin inferior. Lungimea inciziei variaza intre 15-20 cm.
2. Incizia expune muschii abdominali. Acestia se intind de la stern pana la osul pubian si se intalnesc in mijlocul burtii, dar in timpul sarcinii se separa usor asezandu-se in partile laterale. In cazul in care acestia nu sunt suficient de mult distantati, se trag usor de catre medic in parti.
3. Vezica este expusa in aceasta faza, fiind pozitionata in partea inferioara uterului si se indeparteaza cu un instrument denumit retractor.
4. Uterul este foarte bine vizualizat si se efectueaza o noua incizie orizontala tot de 10-12 cm direct pe uter in partea inferioara.
5. Lichidul amniotic tasneste afara si se aspira de catre asistente. Mamica anesteziata partial poate auzi un sunet similar cu cel al unui aspirator.
6. Umarul copilului sau o parte din spate se pot observa cu claritate.
7. Capul copilului este pozitionat mai jos in regiunea pelviana.

VIZITATI ACUM TARGUL ONLINE „MAMI SI BEBE” 15 Noiembrie – 15 Decembrie! Beneficiati de  REDUCERI de la toate magazinele pentru mamici si copii in acelasi loc, de pana la 75% si Cadouri de la organizatori pentru fiecare mamica sau gravida care face minim o cumparatura!

8. Medicul scoate capul copilului prin incizie folosindu-se de maini sau in cazuri speciale de forceps. Actiunea genereaza o mica presiune si senzatia de „miscare prin burta” resimtite de mamica anesteziata partial. Uneori pentru a usura acest pas, patul de operatie este usor inclinat cu capul in jos.
9. Imediat ce capul bebelusului este afara, narile si gura sunt aspirate de fluide.
10.Este tras si restul corpului afara din uter finalizandu-se nasterea si consemnandu-se ora nasterii.
11. Cordonul ombilicat este clampat si taiat, dupa caz se recolteaza celule stem.
12. Bebelusul este preluat de neonatologi iar chirurgul scoate placenta cu mana sau tragand de cordonul ombilical.
13. Incizia este inchisa in straturi. Uterul este cusut intradermic cu fire pe care organismul le dizolva singur.
14. Uterul este repozitionat iar muschii abdominali revin la locul lor.
15. Stratul de grasime care acopera muschii abdominali se coase separat tot cu fire ce se vor dizolva.
16. Pielea este cusuta cu fire vizibile prin cusatura continua sub piele. In functie de medic si locatie se utilizeaza fire intradermice ce se vor dizolva singure sau copci care vor necesita o noua vizita la medic dupa 10 zile pentru „scoaterea firelor”.

Pasii de la 1 la 10 se desfasoara destul de rapid, in aproximativ 5-7 minute. Cusaturile dureaza in jur de 30-40 minute.

Data publicarii: Joi 29 Noiembrie, 2012

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook