VIDEO: AVORTUL- RISCURI SI EFECTE ADVERSE

Romania este o tara fruntasa la capitolul avorturi la cerere, mai ales in randul adolescentelor. Intreruperea sarcinii fara indicatie medicala, la solicitarea femeii insarcinate, are insa o serie de efecte secundare si riscuri grave.

Din cauza numarului mare de cazuri in special in randul minorelor, informarea femeilor cu privire la toate aspectele acestei proceduri este deosebit de importanta.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, chiuretajul inseamna o operatie efectuata cu ajutorul chiuretei, ca modalitate terapeutica de curatare a unor cavitati naturale (uter, alta cavitate), plagi, tesut osos, cartilaginos; ori efectuata in scop de diagnostic pentru recoltarea unor tesuturi.

Avortul chirurgical presupune eliminarea continutului uterului cu ajutorul diverselor proceduri. Pentru o sarcina intre 5 saptamani si 12 saptamani se utilizeaza in general aspiratia manuala cu vacuum sau aspiratia cu vid. Dupa 12 saptamani pot fi utilizate si alte instrumente: forcepsul sau chiuretra.

Ca metoda nechirurgicala de avort exista intreruperea sarcinii prin inductie, cu ajutorul medicamentelor care provoaca expulzarea fatului.

Este important de stiut ca orice femeie are obligatia de a se informa si de a cantari foarte bine toate aspectele inainte de a solicita medicului o astfel de procedura. De retinut ca pentru a micsora riscurile si efectele adverse se impune efectuarea unor analize medicale in prealabil si a unei evaluari clinice a starii generale de sanatate.

Iata un sumar al riscurilor avortului:

– la majoritatea femeilor imediat dupa avort: greata, crampe, stare de lesin, transpiratii;
– frecvente: sangerari abundente (aproximativ intre 100 si 1000 ml de sange), cheaguri de sange, leziuni ale colului uterin ce pot duce la extirparea uterului in functie de gravitate, perforarea uterului, infectii;
– riscul avortului incomplet ce duce la complicatii grave in timp;
– risc de deces ce depinde de varsta pacientei: risc crescut la pacientele foarte tinere si la cele cu varste mai inaintate;
– risc de deces mai mare in cazul sarcinilor ce depasesc 20 saptamani;
– lezarea organelor interne abdominale (vezica, intestin, trompa);
– risc de embolism letal, caz in care moartea intervine prin colaps cardiovascular, sangerare puternica urmata de coma;

Efecte secundare ce pot aparea in timp, dupa cel putin 1 luna de zile de la chiuretaj:

– dereglari mentruale;
– infertilitate sau chiar sterilitate prin ocluzia trompelor uterine dupa chiuretaj;
– avort spontan in cazul sarcinilor urmatoare cand poate mama doreste sa pastreze copilul;
– sarcina ectopica;
– nasteri premature in viitor;
– rani sufletesti ce nu se mai pot vindeca, tulburari psihice, depresie, cosmaruri terifiante, soc emotional, sechele postabortum, frica de o noua sarcina, complexe sexuale, frigiditate;

Rata decesului in cazul avorturilor este de 2 la 100.000, principala cauza fiind infectia dupa avort.

Mamele sunt sfatuite sa-si sustina si sa-si indemne fiicele adolescente sa viziteze cabinetele de planificare familiale pentru a discuta despre metodele contraceptive pe care le pot folosi. Este important pentru viitorul si sanatatea adolescentelor ca mamele sa depaseasca prejudecatile si sa tina pasul cu realitatea generatiilor tinere. Pe primul loc trebuie sa fie sanatatea si siguranta tinerei femei.

Organizatiile internationale lupta pentru a introduce in cabinetele de profil filmulete informative despre ce inseamna avortul, cum se realizeaza si care pot fi consecintele sale, astfel incat fiecare femeie sa le vizioneze inainte de a lua o decizie, in scopul unei informari cat mai precise si complete.

Atentie, imagini cu puternic impact emotional!

Data publicarii: Luni 10 Martie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook