Cand si cat este indicat televizorul pentru copii

Un subiect destul de controversat este reprezentat de prezenta televizorului in viata copilului. Are voie sa se uite sau este mai bine sa i-l interzici total?

Ei bine, ultimele studii releva faptul ca televizorul poate fi util celor mici incepand cu varsta de 2 ani, stimuland imaginatia, cu conditia ca emisiunile sa fie selectate cu atentie si sa se adreseze varstei copilului.

Pentru copiii cu varste de peste 2 ani si jumatate televizorul incepe sa aibe implicatii si in sfera socialului. Se intalnesc in parcuri, la gradinite si la locuri de joaca iar discutiile despre anumite personaje sau emisiuni preferate sunt foarte frecvente. Ba chiar constructive, stimuland memoria si creativitatea.

In afara desenelor animate exista emisiuni educative difuzate de anumite posturi tv adresate copiilor cu efecte extraordinare pentru dezvoltarea inteligentei: emisiunile cu diverse activitati practice, cele despre animale sau cele despre calatorii. Copilul are astfel sansa de a invata si alte lucruri decat cele spuse de parinti sau bunici. Educatie inseamna si largirea orizontului copilului iar aceste emisiuni atent alese contribuie la acest lucru.

Pericolul legat de televizor apare atunci cand nu exista criterii de selectie a programelor pe care copilul le vizioneaza, a orelor la care face acest lucru si a duratei de timp. Daca un copil se uita la televizor in timpul in care ar trebui sa doarma evident, televizorul se transforma intr-un factor nociv.

In nici un caz nu este bine sa-i fie interzis total televizorul. Acest lucru reprezinta o greseala frecventa a parintilor, desi scopul pentru care o fac este unul bun. Rezultatele actiunii sunt insa negative deoarece copilul se va dezvolta cu un minus fata de ceilalti copii de varsta lui. Cresterea copilului trebuie adaptata vremurilor in care traim. Copiii care nu vor stii ce este acela televizor practic nu tin pasul cu prezentul.

Televizorul nu trebuie folosit pe post de baby sitter pentru a linisti copilul sau pentru a-l determina sa manance stand la masa, lasandu-l sa priveasca orice fel de emisiune. Iar durata vizionarii programelor tv trebuie redusa la minim. O ora pe zi pentru emisiunea preferata este o durata rezonabila.

Data publicarii: Miercuri 19 Martie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook