Iaurtul cu fructe – cat de sanatos este pentru copii?

Iaurtul cu fructe din comert este unul dintre alimentele cele mai intens promovate ca fiind sanatoase pentru copii. Din aceasta cauza foarte multi parinti il includ zilnic in meniul copilului. Din pacate lucrurile nu sunt chiar asa.

Un iaurt natural este bogat in vitamine si minerale fiind considerat unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare. Iaurturile cu fructe pe care le gasim in magazine sunt departe de aceste standarde.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului avertizeaza ca peste 75% dintre iaurturile cu fructe de pe piata din Romania contin minim un aditiv alimentar (E) iar media este de 5 E-uri.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare avertizeaza ca iaurtul cu fructe din magazine nu este recomandat fiind plin de aditivi si zaharuri. Astfel el este un produs care dauneaza organismului, mai ales copiilor.

Iata cateva substante nocive gasite in cele mai cunoscute iaurturi cu fructe de pe piata: zahar in cantitati mari, fructe „false” (arome), amidon modificat, E 1410, E 1414, E 1420, E 1404, acidifiant E 331. E 331 este un aditiv care modifica echilibrul acido-bazic ducand la simptome grave cum ar fi spasmele musculare sau tulburarile cardiace. De asemenea impiedica fixarea calciului in oase declansand un mediu acid pe care organismul se straduieste sa-l echilibreze dislocand propriile resurse de calciu.

Siropul de glucoza si fructoza este frecvent inclus in lista ingredientelor iaurturilor cu fructe. Consumul mare poate cauza reactii alergice, cresteri in greutate, diabet sau boli cardiovasculare dar si carii.

Caragenan-ul, un ingredient de asemenea destul de des intalnit se recomanda a fi consumat cu moderatie putand cauza crampe, diaree, balonare, flatulenta si toxicitate la nivelul organelor.

O buna modalitate de a proteja sanatatea copiilor este de a citi etichetele iaurturilor cu fructe si de a alege dintre putinele variante naturale existente. Dar cea mai buna varianta ramane combinarea iaurtului natural in casa cu fructe proaspete. Astfel se elimina riscurile consumului de aditivi periculosi si copiii beneficiaza de toate avantajele consumului de vitamine si minerale din fructe proaspete. Iaurtul cu fructe adevarat, natural, ramane unul dintre cele mai sanatoase produse.

Data publicarii: Miercuri 14 Mai, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook