Cum sa reactionezi cand copilul injura
Copilul mic este ca un burete ce absoarbe informatie, de aceea este important ca parintii sa-si protejeze copiii pe cat posibil si din acest punct de vedere.
Atent la tot ceea ce se intampla si se aude in jurul sau, chiar daca uneori pare ca se joaca, copilul reproduce cu placere orice fel de cuvant care i se pare interesant sau care provoaca o reactie intensa din partea parintilor (ras, mirare). Astfel, unii copii ajung sa rosteasca accidental de la varste mici, 2-3 ani, cuvinte urate, jignitoare sau chiar injuraturi in toata regula.
Sansele ca micutul sa auda si sa retina astfel de expresii sunt destul de mari, avand in vedere faptul ca in parcuri si locuri de joaca vin adulti si copii de toate felurile si varstele iar pe strada se poate intampla oricand sa fie martorul unui conflict verbal.
Cum este bine sa reactionam atunci cand copilul injura sau spune cuvinte jignitoare?
* Nu este bine sa radem, sau sa ii dam impresia ca ceea ce spune este foarte distractiv, chiar daca situatia poate avea accente hazlii. Cu cat reactia parintilor va fi mai spumoasa cu atat va fi mai greu pentru copil sa inteleaga ca nu este bine sa vorbeasca urat.
* Nu trebuie sa dramatizam, sa pedepsim foarte aspru copilul, sa il umilim in public sau sa ne comportam ca si cum s-a intamplat o mare tragedie.
Reactia trebuie sa fie echilibrata. Daca cel mic a jignit sau a injurat pe cineva, parintele isi poate cere scuze in locul lui. Apoi poate avea o discutie cu micutul. Daca a putut sa rosteasca acele cuvinte, cu siguranta este capabil sa inteleaga cateva explicatii simple.
Parintele ii poate vorbi despre faptul ca ceea ce a spus supara oamenii din jur, ii ranesc si ii determina sa aiba o parere urata despre el, ca persoana. Drept urmare este posibil ca alti copii sa nu mai doreasca sa se joace cu el sau sa nu mai fie lasati de parinti sa faca acest lucru. Parintele ii poate spune: „Eu nu sunt de acord cu acest comportament urat, daca tu vrei sa te porti asa si sa nu te placa deloc cei din jur, este treaba ta, dar te rog sa nu o mai faci cand sunt eu de fata pentru ca in familia noastra nu se vorbeste urat (in unele situatii copilul nu iese afara fara parinte oricum).” Astfel interdictia nu este prea dura iar tonul folosit nu trebuie sa fie raspicat ci ferm. Copilul are in continuare sentimentul de libertate, dar in acelasi timp metoda are efect asupra comportamentului copilului.
Mai departe parintele ii poate explica modul in care copilul poate reactiona atunci cand se enerveaza (si copiii sunt oameni, si ei au dreptul sa se supere, sa se enerveze sau sa refuleze). De exemplu cand i se ia o jucarie, copilul o poate cere frumos inapoi, sau poate apela la ajutorul unui adult pentru a o recupera. Daca este vorba despre un conflict, copilul trebuie sa afle ca oricand nu se simte bine intr-un loc sau intr-un grup de prieteni, are posibilitatea de a pleca.
Daca parintii sunt intrebati: „Dar amicul X de ce injura?”, ei ii pot explica celui mic ca in mod sigur acelui copil parintii nu i-au explicat consecintele gestului si ca este treaba familiei lor. Il pot intreba insa daca el se simte bine atunci cand este jignit de amicul sau care vorbeste urat. Astfel poate intelege ca nu este ceva distractiv.
Exista si situatiile in care copilul „tranteste” un adevar suparator. De exemplu, sa-i spuna unui domn „nasos” pentru ca este evident ca are nasul mare. Sau unei doamne „urate”, doamna respectiva nefiind intr-adevar foarte aratoasa. Parintii se pot simti stanjeniti insa pot proceda intr-un mod similar: sa isi ceara scuze in numele copilului, apoi sa discute cu acesta. Sa ii spuna ca poate avea dreptate cand a spus anumite lucruri insa trebuie sa invete ca nu orice adevar se spune cu voce tare. Parintii ii pot spune: „Daca vrei neaparat sa spui, ne poti spune noua la ureche. Nu este bine sa superi oamenii ci sa ii respecti”, astfel pot fi prevenite situatiile neplacute pana cand copilul va creste suficient cat sa inteleaga bine ce inseamna politetea.
Data publicarii: Marți 29 Aprilie, 2014
Categorie: Copii
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina