Despre dezvoltare atasamentului la copil

de psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut Oana Bunescu

Atasamentul este reprezentat de acea legatura afectiva care dureaza indiferent de timp sau de distanta. Se dezvolta in raport cu o persoana de referinta pentru copil, in general dezvoltandu-se in realatie intr-o prima instanta cu mama, apoi cu tatal si cu alte persoane cu care copilul va interactiona. De mentionat este faptul ca atasamentul se formeaza inca din perioada intrauternia.

Copilul va cauta inca de la o varsta foarte frageda nevoie de a fi in contact cu parintii sai. Astfel, daca copilul primeste semnale din mediu ca este iubit, apreciat, ocrotit, nu va percepe mediul din jur ca fiind unul ostil, astfel crescandu-i incredere in sine si dorinta de a explora lumea din jurul lui. De asemenea, va reusi sa dezvolte relatii frumoase si armonioase la varsta adulta, fara a fi banuitor sau gandind ca cineva ii va dori raul.

Manifestarea atasamentului fata de parintii sai va fi marcata de atitudinea copilului de a fi afectuos, de a isi cauta parintii si prind dorinta de a la atrage atentia. La randul lor, parintii pentru a putea dezvolta o conexiune sanatoasa vor raspunde copilului, aratandu-i dorinta de conectare si faptul ca sunt prezenti cu el si pentru el. Raspunzand la nevoile emotionale pe care copilul le manifesta, acesta va simti faptul ca este iubit si acceptat pentru ceea ce este.

Nevoia umana de afectiune, de conectare emotionala fata de o alta persoana este o nevoie fara de care nu am putea trai, fiind un element esential in definirea sanatatii noastre fizice, emotionale si mentale. Cultivand relatii de atasament securizante in viata noastra, ajutam la cladirea unei vieti cat mai echilibrate din punct de vedere ale rezilientei in anumite situatii ce pot fi mai dificile. Atasamemtul securizant este acel tip de atasament care ajuta la consolidarea unor relatii in care fiecare da si primeste in schimb, fiind o relatie in care se pot exprima o gama larga
de emotii.

Atasamentul de tip securizant ii face pe copii sa:

 Fie mai capabili in a-si putea controla emotiile negative in situatii stresante.
 Se dezvolte mai bine din punct de vedere social
 Fie mai increzatori in explorarea lumii din jurul lor

Copilul are nevoie sa se simta apreciat, valorizat, sa ii fie validate emotiile, pe care le resimte, indiferent de natura acestora. Daca un parinte spune „ Nu mai plange, nu e bine.”, in acel moment, copilul nu-si va mai exterioriza emotiile negative, ceea ce pentru dezvoltarea lui emotionala, nu este deloc un lucru benefic, dar daca parintele spune „Inteleg, esti trist acum.”, atunci copilul se va simti inteles de parinte, va stii ca parintele este prezent cu el si ii intelege suferinta.

Prin modul in care un copil este ingrijit, acesta va putea sa dezvolte empatie si sa coopereze cu cei din jurul sau. Astfel va putea sa comunice si sa relationeze mult mai eficient cu persoanele cu care intra in contact.

Material realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, oanabunescu@yahoo.com

Data publicarii: Luni 19 Aprilie, 2021

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook