Mama, ghid obligat sau ghid care-si iubeste meseria

 

Femeia care a devenit mama dintr-o greseala se va comporta cu copilul sau asemenea ghidului care-si face meseria din obligatie. Il va alapta in sila, sa nu mai planga si sa adoarma mai repede, va vorbi putin cu el, il va smuci in permanenta simtindu-se deranjata de prezenta micutului. Toaleta acestuia va fi efectuata in sila si cu multe reprosuri.

Lucrul cel mai dureros este faptul ca micutul primind un raspuns emotional negativ puternic, din partea celor care ar trebui sa-l ocroteasca si sa-l ajute sa creasca , se va simti amenintat si va suferi.

Imaginati-va ca explorati un taram strain, iar ghidul, cinic si plin de frustrari, va spune: „Daca nu as avea rate la banca si facturi de achitat nu as fi obligat sa va insotesc! Mai descurcati-va si singuri! Fara atatea pretentii!”

Chiar daca este mic, bebelusul simte cand este mangaiat cu dragoste, cand este iubit, acceptat, inteles si protejat si sufera cand este zgaltait cu ura ca sa taca. Noul-nascut are nevoie de afectiune pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere social, emotional si psihologic, de aceea se va evita scandalul, vocile ridicate in jurul acestuia.

A tipa la o personalitate in formare inseamna a o rani adanc si a lasa urme grave. Copilul nu este vinovat pentru ca plange, ci nu-si poate exprima in cuvinte nevoile.

Este o grava nedreptate ca bebelusul sa planga de sete, de foame sau fiindca il doare ceva, iar parintele sa tipe la el ca sa taca sau sa-l loveasca!

Mamele devotate au tendinta de a se dedica trup si suflet bebelusului si, desi acesta este cu adevarat prioritatea, femeia nu trebuie sa se neglijeze, ci vor echilibra rolul de mama cu cel de sotie si actor social.

Studiile medicale au aratat ca bebelusii nascuti prematur au luptat pentru vietile lor si au supravietuit, chiar daca sansele erau minime, fiindca parintii i-au mangaiat cu dragoste si le-au marturisit cat de mult inseamna pentru ei.

Din primele clipe de viata, parintii insufla copiilor incredere in sine, stima de sine sau din contra indoieli si repulsie fata de propria persoana.

Un copil condus cu multa dragoste in lumea in care traieste se va adapta mai repede la nou si la provocarile vietii si va avea sanse sporite de a devein un actor social de succes.

( Autor: Elena Stan)

Data publicarii: Sâmbătă 1 Ianuarie, 2011

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook