Canale galactofore

Sânul este format dintr-un sistem ramificat de canale. Acestea se întind dinspre mamelon până la glandele mamare care au capacitatea de a secreta lapte si produce lapte pe perioada sarcinii si alaptarii. Sunt aproximativ douăsprezece canale largi care se adună la nivelul mamelonului. Acestea se numesc canale galactofore si au rolul de a prelua laptele de la lobulii mamari si al transporta la nivelul mamelonului, punandu-l la dispozitia bebelusului. Ramificațiile lor delimitează discret segmentele sânului, astfel încât ultima ramificație se va termina într-o unitate lobulară.

Țesutul dintre canale și glande este format din grăsime și țesut fibros în proporții variabile și reprezintă volumul principal al sânului adult, țesut numit stroma. Cantitatea de țesut glandular din sân depinde de activitatea hormonală și variază în funcție de ciclul menstrual.

La inceputul alapatarii, pana cand se face ajustarea intre cantitatea de lapte produsa de mama si necesarul de supt al bebelusului, apar deseori situatii in care aceste canale se blocheaza. Prin urmare se recomandata golirea sanilor  manual sau cu ajutorul unei pompe in cazul in care bebe nu suge tot, pentru a evita afectiuni mai grave cum este si mastita. Trebuie sa tineti cont de faptul ca  si atunci cand reușiți să deblocați canalul, va dura aproximativ o zi până să vă dați seama, fiindcă zona va rămâne inca sensibilă.

Data publicarii: Duminică 24 Octombrie, 2021

Categorie: Dicționar medical

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook