VIDEO: Mamografia

Mamografia reprezinta un examen radiologic al sanilor, cu ajutorul Razelor X. In prezent este considerata ca fiind cea mai eficienta metoda de a detecta cancerul de san in stadii incipiente, fiind capabila sa evidentieze tumorile de dimensiuni foarte mici de la nivelul glandei mamare, chiar si pe cele care nu se simt la palpare.

Mamografia se face de obicei la recomandarea medicului, insa poate fi facuta si la cerere. Varsta recomandata este dupa 35 – 40 ani. Pentru femeile cu varste sub 35 de ani ecografia este mai potrivita din cauza densitatii tesutului mamar.

Fiecare femeie care a depasit varsta de 40 -50 de ani trebuie sa faca anual un screening mamografic. Mamografia este o metoda non invaziva, dureaza cateva minute si nu doare, singurul disconfort aparand la usoara comprimare a sanului, necesara pentru a obtine imagini cat mai clare.

Mamografia este benefica chiar daca in familie nu au existat cazuri medicale care sa o justifice si chiar daca nu exista alte semne care sa indice ca ar fi vreo problema, fiindca este mai usor sa previi decat sa tratezi.

Specialistii ne asigura ca femeile care se supun procedurii nu trebuie sa se teama in privinta factorului de iradiere. Acesta este scazut si nu prezinta riscuri.

Statisticile arata ca majoritatea modificarilor detectate cu ajutorul mamografiei nu sunt maligne. Dintre cele maligne, aproape toate sunt curabile daca detectarea are loc precoce.

Cu ajutorul mamografiei se poate vedea structura interna a sanului. Se fac doua proiectii: vedere craniocaudala ( de sus in jos) si vedere mediolaterala care arata toata glanda. De aceea sunt necesare doua expuneri pentru fiecare san.

In cazul femeilor cu implant de san, acuratetea mamografiei scade de la 92% cat este de obicei la aproximativ 35% din cauza lichidului sau substantei din implant. De asemenea, comprimarea sanului trebuie facuta cu atentie pentru a nu leza in vreun fel implanturile.

Exista si situatii neplacute cand mamografia arata un rezultat fals pozitiv. Mai exact in urma mamografiei sunt detectate anomalii care ulterior se demonstreaza a nu fi cancer. Procentual, acest lucru se intampla in 5 – 10% dintre cazuri.

De asemenea, pot aparea rezultate fals negative. Situatia este mai frecventa la persoanele tinere cu tesut mai dens. In aceste cazuri mamografia pare normala insa cancerul de san exista.

Din aceste considerente mamografia nu trebuie sa excluda alte investigatii: ecografia, palparea. Ci sa le completeze.

 





Data publicarii: Luni 24 Februarie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook