Consultul de ortopedie pediatrica al nou-nascutului
Dupa nastere atat medicul cat si parintii vor sa stie daca sunt probleme cu bebelusul din punct de vedere al ortopediei pediatrice (deformari osoase, limitari de miscare, pozitii vicioase). Pentru a afla consultul complet trebuie sa puna in evidenta atat partea fixa cat si mobilitatea.
Concret nou-nascutul este dezbracat si pozitionat pe spate si se urmareste atat pozitia corpului in general si pentru fiecare segment in parte cat si forma oaselor. Urmeaza mobilizarea incepand cu capul (gatul) si continuand cu articulatiile membrului superior si ale celui inferior. Apoi se pozitioneaza pe burtica mobilizand coloana vertebrala. Prin aceste manevre se va observa gradul in care functioneaza fiecare articulatie.
De cele mai multe ori consultul este completat de ecografia de sold care identifica forma articulatiei fara a iradia. Diagnosticul devreme va duce la un tratament mai putin invaziv (de cele mai multe ori fara interventii chirurgicale) si cu rezultate mai bune.
Consultul de ortopedie pediatrica este bine suportat de catre bebelus care chiar daca este initial suparat si zgomotos se calmeaza repede. Sfaturile primite in timp ce se fac manevrele vor folosi parintilor pentru a-si intra in ritm si a trece peste teama de a interactiona cu copilul lor.
Dr. Cristian Oana, medic ortoped pediatru
Data publicarii: Luni 28 Martie, 2022
Categorie: Dicționar medical
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina