Ecografia de sold la nou-nascut

Articulatia soldului este importanta pentru echilibrul bazinului – de aici rolul ei pentru stabilitatea mersului si coloanei vertebrale. Avand in vedere acest lucru ortopedul pediatru a cautat sa afle cat mai repede daca sunt sau nu probleme acolo. De aici a aparut si necesitatea efectuarii de investigatii si de cativa zeci de ani a aparut ecografia de sold la bebelusi.

Aceasta este o investigatie neiradianta (nu foloseste raze x), este neinvaziva (nu folosesti ace sau alte obiecte intepatoare sau taietoare) si este nedureroasa. Se poate repeta de cate ori este cazul fara sa dauneze medicului sau pacientului sau.

Ecografia de sold la nou-nascut este foarte sensibila si specifica (nu da gres cand este insotita de consultul de ortopedie pediatrica). Cel care a inventat metoda a perfectionat-o astfel incat azi putem spune dupa consultul de ortopedie pediatrica si evaluarea ecografica daca pacientul are sau nu displazie de sold.

Exista o imagine standard cu 3 repere pe care medicul ortoped pediatru poate sa o interpreteze si sa stabileasca daca soldul este normal (ecografic – matur), imatur sau displazic. In functie de aceasta incadrare pacientul va fi urmarit ecografic in continuare (in cazurile de imaturitate) si tratat (in cazurile de displazie – cupa soldului foarte tesita). Cu cat diagnosticul este pus mai repede cu atat tratamentul este mai putin invaziv si de scurta durata cu rezultate foarte bune.

Avand in vedere ca la nastere avem toate reperele atat pentru consultul de ortopedie pediatrica cat si pentru ecografia de sold a bebelusului putem sa aflam inca de atunci daca sunt probleme – asadar va recomandam efectuarea lor impreuna cat mai devreme.

Dr. Cristian Oana, medic ortoped pediatru

Data publicarii: Luni 28 Martie, 2022

Categorie: Dicționar medical

Articole Similare

Happy mature female doctor using ultrasound scanner. Echography machine

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook