Cum putem invinge teama de nastere?
In perioada sarcinii, gravidele se gandesc cu emotie la momentul nasterii. Cele mai multe dintre femei ajung sa il astepte cu nerabdare, gandindu-se la clipele magice in care isi vor tine bebelusul in brate. Exista insa si femei care se tem.
Pentru a invinge temerile cu privire la nastere, este necesar ca mai intai gravidele sa realizeze faptul ca temerile se refera la anumite etape punctuale, pe care trebuie sa le identifice si apoi cu ajutorul unei bune informari, sa le cunoasca si sa le inteleaga cat mai bine. Gravidele care isi fac o idee despre toate aspectele legate de nastere pe care le pot infrunta, stiu la ce sa se astepte si reusesc sa treaca mai usor peste eventualele inconveniente, atunci cand va veni momentul.
Viitoarele mamici trebuie sa vada nasterea ca pe un proces natural al vietii. Sarcina este o stare, nu o boala. Este adevarat ca pot aparea complicatii si situatii neprevazute insa optimismul si calmul fac minuni de multe ori.
Cea mai la indemana metoda de a invinge orice fel de temere este discutia cu medicul care supravegheaza sarcina. El va stii sa linisteasca gravida in privinta tuturor grijilor: dotarile spitalului si ce este de facut in cazul unei nasteri premature, priceperea personalului medical, aparitia complicatiilor dupa nastere, cum sa reactioneze gravida cand apar semnele nasterii, etc.
Iata care sunt cele mai frecvente 3 aspecte legate de nastere, de care gravidele se tem:
Durerea din timpul nasterii naturale – este adevarat ca multe mamici au relatat povesti infricosatoare si ca este posibil ca durerea din timpul nasterii naturale sa fie puternica. Insa daca viitoarea mamica se concentreaza din timp asupra acestei temeri, o poate diminua sau chiar elimina. Exista tehnici speciale care previn durerea – masaj, exercitii pelviene, exercitii Kegel, Yoga, etc. Miscarea zilnica si inotul sau chiar activitatea fizica controlata in timpul sarcinii diminueaza mult durerea.
Exista de asemenea trusa de epidurala la care gravida poate apela daca medicul decide ca sunt indeplinite conditiile necesare. Anestezia epidurala este cea mai utilizata metoda de eliminarea a durerii din timpul nasterii naturale. In timpul anesteziei gravida nu mai simte durerea insa isi poate misca partile inferioare ale corpului si are control motor.
O stare de spirit buna poate face minuni. Este important ca gravida sa se simta in largul sau, in siguranta, sa simta ca detine controlul situatiei si sa evite panica. acest lucru se obtine si printr-o incredere consolidata in medic si in echipa sa medicala.
Recuperarea si durerea dupa operatia de cezariana – recuperarea dupa o cezariana este mai anevoioasa si de mai lunga durata decat in cazul unei nasteri naturale. Durerile in zona abdomenului pot fi destul de puternice, unele proaspete mamici spunad ca au simtit „cum s-au rupt in doua”. Pentru o perioada de 3 luni dupa nastere, mamicii care a nascut prin cezariana ii este interzis sa faca activitati fizice sau sa ridice greutati.
Ce este important insa – faptul ca durerile apar dupa nastere, cand deja prezenta bebelusului indulceste si cea mai proasta stare a mamei. Exista calmante pe care proaspata mamica le poate lua la indicatia medicului iar durerile dispar. In plus, confortul de acasa si dragostea celor dragi vor ameliora si cele mai puternice dureri.
Greselile si atitudinea nepotrivita a personalului medical, indiferent de tipul nasterii – traim in Romania si din pacate exista foarte multe cazuri in care mamicile au povestit cum au fost tratate urat, cu apelative jignitoare primite din partea cadrelor medicale, tocmai in aceste momente delicate din vietile lor – cele in care aduc pe lume un copil. Exista posibilitatea ca printre medici, moase, asistente, sa existe persoane cu atitudine umilitoare fata de gravide.
Este important ca fiecare gravida sa se intereseze foarte bine asupra locului ales pentru a naste. Sa aleaga un medic in care are incredere de la inceputul sarcinii si sa dezvolte o relatie profesionala buna cu acesta. Sa discute cu medicul aceste temeri, sa adreseze intrebari despre echipa medicala si conditiile din maternitate, pentru a nu se lasa surprinsa la nastere. O dispozitie proasta poate afecta buna desfasurare a nasterii. Este important sa nu uitam ca exista multi oameni deosebiti in sistemul medical romanesc fie el privat sau de stat.
Este indicat sa se faca vizite in maternitate, sa se discute cu proaspetele mamici internate care tocmai au nascut. Sa se incerce identificarea situatiei spitalului/maternitatii in privinta sigurantei, dedicarii si responsabilitatii cadrelor medicale si a atitudinii fata de pacient.
Experienta nasterii este unica in viata si fiecare mamica merita sa fie tratata cu respect si afectiune.
Data publicarii: Luni 13 Februarie, 2017
Categorie: Sarcina
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina