Studiu: efectul machiajului in timpul sarcinii

Produsele pentru machiaj contin mai multe substante chimice, unele dintre ele toxice, printre care si ftalatii, pe care ii gasim in majoritatea produselor cosmetice.

Acestia influenteaza echilibrul hormonal, din acest motiv cercetatorii din New York (Pam Factor-Litvak, de la Universitatea Columbia) au realizat un studiu in cadrul caruia au analiza 4 ftalati din oja, ruj, fixativ si sapunuri, din dorinta de a observa impactul pe care il au asupra sarcinii.

La studiu au participat 328 femei si copiii lor. S-au analizat mostre de urina pe tot parcursul trimestrului 3 de sarcina si s-a masurat nivelul de chimicale prezent in organismul lor. Ulterior, copiii au fost studiati si testati pentru a identifica IQ-ul (nivelul de inteligenta) fiecaruia, de la nastere pana la varsta de 7 ani.

Concluziile studiului au evidentiat faptul ca micutii mamelor expuse la o concentratie mare de ftalati au avut un IQ mai mic cu 6-7 puncte, comparativ cu cei ai mamelor care au preferat sa pastreze un nivel mai scazut de chimicale in corp. De asemenea, copiii mamelor cu nivel crescut de ftalati in urina au avut un risc cu 78% mai mare de a face astm.

Din pacate, desi efectele nocive al ftalatilor sunt cunoscute, legea nu interzice in mod clar prezenta lor in produsele pentru gravide. Studiul ofera un raspuns relevant la intrebarea: „E bine sa te machiezi in timpul sarcinii, conteaza cat de des se intampla acest lucru?”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un avertisment pentru populatie cu privire la ftalati si o rugaminte pentru companiile producatoare de a-i exclude din retetele de cosmetice.

In prezent cateva companii produc linii speciale de cosmetice pentru gravide, fara substante chimice periculoase, insa majoritatea nu tin cont de riscuri. Din acest motiv, alegerea produselor de make-up si a produselor cosmetice merita toata atentia in general, dar mai ales in timpul sarcinii.

Data publicarii: Vineri 12 Decembrie, 2014

Categorie: Sarcina

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook