Triplu test, amniocenteza

Intrebare – Silviu: Sotia mea este insarcinata in 19 saptamani. Triplul test a rezultat ca bebelusul are sindromul Down adica:
Trisomie 21: 1:224 (risc crescut)
Trisomie 18/13: 1.2536 (risc scazut)
Fiind la a doua sarcina, la prima sarcina nu a fost niciun fel de probleme.
Doamna Doctora, ne-a recomandat sa facem amniocenteza si in functie de rezultatul analizei vom vedea ce trebuie facut mai tarziu. Intrebarea mea este: Este posibil ca acest triplu test sa nu fie corect?

Aceste cifre de mai sus sunt chiar asa de critice, sau posibil sa fie ceva mai minor? Tin sa precizez ca varsta sotiei este de 26 de ani. Ce ne indrumati sa facem?

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Triplul test este o modalitate prin care se poate calcula riscul pentru copilul dumneavoastra sa aiba sindromul Down. In cazul dumneavoastra acest calcul a dat rezultatul de o sansa din 224. Pentru unii este un risc scazut, pentru altii este un risc prea mare.

Din punctul de vedere al medicului care va urmareste sarcina, este un risc anormal de mare, mai ales in cazul unei paciente de 26 de ani care este la al doilea copil, la care ne-am fi asteptat la un risc mic, de genul o sansa la cateva mii. De aceea si mie mi se pare ca este un risc destul de mare si ca ar trebui sa faceti investigatii suplimentare. Daca dumneavoastra vi se pare 1:226 un risc mic atunci va asumati ca exista o sansa din 226 ca acest copil sa iasa cu sindrom Down si mergeti mai departe fara teste suplimentare.

Daca in schimb ati facut in trimestrul I dublu test si acolo v-a iesit un rezultat bun atunci nu ar mai trebui sa faceti nimic, deoarece fidelitatea dublu test este mult mai mare decat la triplu test.
In ceea ce priveste increderea care ar trebui sa o aveti in rezultatul de la triplu test nu am cum sa va ajut. Nu stiu cum a fost lucrat, pe ce aparat, cu ce soft, cat de bine au fost facute analizele si cat de bine a fost facuta ecografia pe baza careia s-a calculat acest risc.

Cu cat au fost mai bine lucrate analizele si ecografia, cu atat mai aproape de adevar este acest risc de 1:226.

Data publicarii: Vineri 1 Martie, 2019

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook