Risc de sindrom Down

Intrebare – Diana: Buna ziua! Am primit si eu rezultatul la dublu test, facut la 12 saptamani si va rog sa-mi spuneti daca este in regula…Am programare la medic abia pe 13 mai si as vrea sa stiu pana atunci daca e totul bine.

CRDL=57mm
Free beta HCG, Immulite2000, CLIA, ser = 106ng/mL
PAPP-A = 2.01mUl/mL
Varsta gestationala 12saptamani+1zi
Os nazal – prezent
Translucenta nucala= 1.8mm
Riscuri la data prelevarii probei:
Risc Tr21+NT – 1:341 – sub valoarea cutoff
Dublu test 1:147 – deasupra valorii cutoff
Risc de varsta 1:889
Risc Tr.13/18+NT < 1:10000 – sub valoarea cutoff
Va multumesc anticipat!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Riscul final calculat pentru sindrom Down la dumneavoastra este de 1/341, acesta fiind considerat un risc relativ redus. Totusi povestea nu poate fi considerata incheiata definitiv. Conform protocoalelor mai vechi ar fi fost considerat un risc redus si investigatiile s-ar fi oprit aici.

Totusi daca am face abstractie de ecografie si s-ar calcula riscul de sindrom Down doar pe baza rezultatelor la sange, riscul sare la 1/147, ceea ce este considerat un risc important. Conform noilor protocoale elaborate in 2013, pentru persoanele cu risc de sindrom Down calculat intre 1/100 si 1/1000 se recomanda un test prenatal neinvaziv ( anume se recolteaza sange matern din care se separa ADN fetal si se vede clar daca este vorba despre sindrom Down sau nu).

Cel mai bine ar fi sa solicitati o intrevedere cu medicul dumneavoastra mai devreme de 13 mai pentru a discuta cifrele din rezultat si pentru a adopta o conduita cat mai rapid.

Data publicarii: Duminică 27 Martie, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook