Recomandare pentru amniocenteza dupa ecografie la 2o de saptamani de sarcina!

„Buna ziua mă numesc Florentina,am 34 de ani sunt însărcinată în 21 de saptamani. Locuiesc în Spania mi-am făcut toate analizele și ecografiile. Până acum au ieșit foarte bune dar la ultima ecografie,cea de 20 de săptămâni mi-au spus că fetița are rinichiul drept un pic dilatat 10mm și că ar avea pielea de după cap la ceafa un pic groasa. Asa ca au sugerat sa-mi facă amniocenteza. Nu mi-au zis dacă-i riscant sau nu,sau daca bebelina are ceva grav. M-au speriat foarte tare, insa ținând cont că toate analizele mi-au ieșit bune, chiar și cele pentru sindromul down, va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat”

Raspuns:

Dr. Silviu Istoc
Dr. Silviu Istoc Medic specialist Obstretica-Ginecologie, Chirurgia ginecologica minim invaziva, Medicina Materno-Fetala https://www.dristoc.ro

Medicii de acolo au propus amniocenteza deoarece au identificat ecografic niste modificări ce pot fi parte a unui sindrom genetic (nu neapărat sindromul Down). Acest sindrom poate fi însoțit de malformații și defecte care nu se pot vedea decât după naștere. De aceea, pentru a avea un diagnostic clar, este nevoie de amniocenteza (care va identifica acel sindrom genetic, daca el există). Luate separat, acele modificări ecografice nu sunt atât de serioase. Însă dacă acele modificări fac parte dintr-un sindrom genetic, este posibil sa existe și alte modificări ascunse despre care este bine să știți din timp. Chiar daca toate analizele au ieșit bine până acum, este bine să faceți amniocenteza, care oferă rezultate de o acuratețe mult mai mare. Amniocenteza ca procedură nu supune sarcina vreunui risc major.

 

Data publicarii: Sâmbătă 11 Septembrie, 2021

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook