Cum sa elimini pesticidele din fructe si legume acasa

Pentru parintii care nu au o sursa sigura de fructe si legume crescute ecologic, fara pesticide si ierbicide toxice, este din ce in ce mai dificil sa le gaseasca.

A face o supa din legume „curate” pentru copil a devenit o adevarata provocare avand in vedere ca atat legumele din supermarket-uri cat si cele din piete sunt tratate.

Pesticidele folosite la cresterea legumelor si fructelor sunt considerate la ora actuala printre cele mai periculoase substante toxice pentru sanatatea omului daca ajung in organism in mod constant, chiar si in cantitati mici, producand daune organelor si sistemului imunitar. In plus, aceste substante sunt cancerigene.

Chiar daca nu suntem 100% siguri ca am cumparat fructe si legume crescute natural si mergem de cele mai multe ori pe intuitie si incredere atunci cand le cumparam fie si de la tarani, din fericire exista metode naturiste simple pentru a le purifica, cel putin pe cele folosite la mancarea copiilor:

* Metoda cu Bicarbonatul de sodiu

Potrivit pentru fructele si legumele cu o coaja mai groasa si mai dura. Ele se curata, se spala normal, apoi se freaca cu bicarbonat de sodiu 5 minute. Apoi se spala din nou folosind jet de apa.

Atentie la bicarbonatul de sodiu folosit. Cel mai potrivit este cel comercializat de magazinele naturiste, pe care se mentioneaza ca este pur. In componenta bicarbonatului de sodiu pe care il puteti cumpara din majoritatea hypermaketurilor se utilizeaza mai multi aditivi, printre care si aluminiu.

* Metoda cu Otet

Se prepara urmatorul amestec: o lingira de otet cu jumatate de cana de apa. In el se presapa amestecand o lingura de bicarbonat de sodiu.

Acest preparat se toarna intr-un recipient curat cu pulverizator. Inainte de a folosi legumele se agita bine flaconul si se pulverizeaza solutie pe ele. Se lasa 10 minute apoi se spala foarte bine.

Metoda este potrivita in special pentru salata verde, broccoli, varza, spanac, loboda, stevie, dar si alte legume si fructe.

* Metoda cu Sare de mare

Cumparati sare de mare ecologica netiodata. Intr-o cana de apa amestecati o lingura de sare. Se toarna solutia intr-un castron si se aseaza in ea fructele si legumele curatate si spalate inainte, timp de 10 minute.

La final se spala folosind jetul de apa si se utilizeaza.

* Metoda cu Suc de Lamaie

Se prepara o solutie dintr-o lingura de suc de lamaie, 2 linguri bicarbonat de sodiu si o cana de apa. In aceasta solutie se lasa fructele si legumele curatate si spalate timp de 10 minute. Apoi se spala la jet de apa si se folosesc la mancare.

Studiile au aratat ca metodele de mai sus nu reusesc sa elimine total substantele toxice utilizate pentru cresterea fructelor si legumele, insa „curatarea” de pesticide se realizeaza intr-un procent de 80%.

Cateva reguli de care este bine sa tii cont atunci cand mananci fructe si legume:

* Spala inainte coaja chiar si in cazul portocalelor, bananelor, mandarinelor sau nucilor. Apoi le poti curata.
* Dupa ce ai atins fructe si legume nespalate pentru a le aseza de exemplu in frigider spala-te temeinic pe maini.
* Daca nu ai posibilitate de a le purifica si ai dubii in privinta modului in care au fost crescute, este mai bine sa le speli bine si apoi sa arunci coaja, chiar daca in mod normal ea are beneficii, de exemplu in cazul unui mar.

Data publicarii: Duminică 5 Octombrie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook