Mancaruri nesanatoase din meniurile gradinitelor

Din fericire, din ce in ce mai multe gradinite apeleaza la sfatul avizat al unui nutritionist inainte de a stabili meniul zilnic al copiilor. Alimentatia in perioada de dezvoltare a copilului si nu numai este foarte importanta pentru formarea unui organism puternic si sanatos.

Cu toate acestea, inca multe gradinite servesc la mesele micutilor alimente total nepotrivite, cu aditivi si preparate intr-un mod nesanatos lucru care le poate afecta sanatatea pe termen lung.

Iata o selectie a celor mai nocive alimente incluse in meniurile din anumite gradinite:

* Branza topita
Un aliment nesanatos atat din cauza aditivilor pe care ii contine, sarurilor de topire cu efecte negative, fosfatilor care impiedica asimilarea calciului in oase dar si din cauza procesului tehnic prin care se obtine. Facuta din resturi de branza este echivalentul parizerului de la mezeluri. Motivele pentru care nimeni (cu atat mai mult copiii) nu ar trebui sa consume branza topita sunt atat de multe incat ar trebui un articol dedicat acestui subiect pentru a le putea trece in revista pe toate. Pe scurt: plina de aditivi toxici, continut de grasime 40%, cu saruri de topire nocive cum sunt polifosfatii si citratii, favorizeaza imbolnavirea rinichilor si pierderea calciului din organism. Cele mai multe sortimente de branza topita contin E 621 – monoglutamat monosodic, considerat o adevarata otrava cu efecte neurotoxice. Este un aditiv total nerecomandat copiilor si femeilor insarcinate putand avea multe efecte secundare printre care modificarea ritmului cardiac sau dureri de cap puternice. Poate fi inlocuita cu branza naturala.

* Produse de patiserie
Nu sunt desertul ideal pentru copii din cauza continutului mare de ulei, zahar dar si pentru ca se prepara cu praf de copt si grasimi oxidate. In majoritatea cazurilor se adauga arome artificiale iar gemurile si dulceata folosite nu sunt naturale. Nici un copil nu ar trebui sa consume un astfel de desert. In cazul gradinitelor cu bucatarie proprie se pot inlocui cu placinte sau tarte cu fructe, folosing ingrediente naturale, de buna calitate si fructe adevarate.

* Paine prajita
In general sub forma de crutoane servite la supa crema de legume. Crutoanele prin procesare pierd calitatile nutritive iar partea crocanta, bine rumenita este toxica pentru organismul in dezvoltare. Cea mai indicata paine este cea din faina integrala sau cea din secara, plina de nutrienti si cu un indice glicemic ponderat.

* Lapte de vaca
Servirea lapelui de vaca pasteurizat, omogenizat. Laptele de vaca nu este foarte bine tolerat de sistemul digestiv. In plus, studiile la nivel mondial din ultimul deceniu au demonstrat corelatii clare intre consumul laptelui de vaca si boli cronice, cancer si boli autoimune. Mitul aportului de calciu a fost si el doborat de specialisti care combat campaniile false de marketing ale companiilor mamut producatoare de lapte cu informatii concrete despre cum interactioneaza laptele cu organismul uman: laptele de vaca este un aliment acid. In incercarea de a restabili echilibrul, organismul disloca anumite cantitati de calciu din oase, astfel nu putem vorbi despre o acumulare ci despre o pierdere a rezervelor de calciu. Poate fi eliminat din meniul copiilor sau inlocuit cu variante ceva mai blande: laptele de capra.

* Snitel
O bucata de carne in general din supermarket cu hormoni de crestere si aditivi alimentari, invelita in faina alba si ou, apoi prajita in ulei incins. Uleiul la temperaturi inalte devine toxic si cancerigen. Din acest motiv prajelile nu sunt indicate nici pentru adulti, cu atat mai mult pentru copii. Poate fi inlocuit cu alternativa mai sanatoasa: carne de buna calitate, ideal de tara. Daca nu este posibil, se alege o marca producatoare de carne fara hormoni de crestere si neaditivata. Carnea se poate prepara la cuptor, fara ulei sau pe gratar electric (neafumata). In locul invelisului de faina alba cu ou se poate asezona cu legume la cuptor sau gratar.

* Napolitane, corn cu ciocolata, biscuiti din comert
Toate dulciurile din comert contin in proportie mare zahar si faina alba din acest motiv forteaza pancreasul copilului de la varste fragede. Pe langa aceste ingrediente, dulciurile contin aditivi care pot provoca de la iritatii si alergii pana la dureri de cap, tulburari neurologice, toxicitate la nivelul organelor. Aceste produse sunt de evitat, ele putand fi inlocuite cu alternative sanatoase preparate in casa. In cazul gradinitelor care nu au bucatarie proprie, alternativa sanatoasa ar fi un fruct de sezon.

* Sunca presata si/sau crenvusti
Chiar daca au un gust dupa care micutii se dau in vant, aceste produse sunt deosebit de nocive pentru sanatatea lor. Compozitia lor este facuta din resturi ( inclusiv piele si ghiare), faina de oase si multi aditivi cancerigeni si toxici. Consecintele pot aparea pe termen scurt sau chiar lung, nitratii din mezeluri fiind printre aditivii cei mai controversati.

* Cereale dulci, procesate
Nu toate gradinitele aleg sa serveasca copiilor cereale integrale, neindulcite. Astfel, pe mesele lor ajung cerealele promovate de marile companii producatoare de dulciuri ca fiind pline de minerale si vitamine. In realitate sunt pline de zahar si arome artificale, foarte procesate si cu un continut scazut de nutrienti. Pentru organismul micutilor sunt adevarate bombe calorice, deloc sanatoase. Singurele cereale sanatoase sunt cele 100% naturale, integrale: fulgi de ovaz, fulgi de orz, fulgi de secara, amestecuri, etc.

* Margarina
Cu toate eforturile de marketing din ultimii ani de a distordiona realitatea si de a promova margarina ca fiind un aliment sanatos pentru inima si pentru organismul copiilor, majoritatea stim ca margarina este plastic cancerigen. Margarina creste colesterolul rau la cote alarmante si il scade pe cel bun. Consumul de margarina favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare si neurodegeneratice, crescand totodata riscul de cancer. Margarina scade reactia la insulina, favorizand aparitia diabetului si forteaza peste masura ficatul. Slabeste sistemul imunitar si din acest motiv predispune la infectii. Ea trebuie eliminata din dieta fiecarui om, de aorice varsta. Margarina poate fi inlocuita cu unt in cantitati recomandate, adaptate varstei.

Data publicarii: Joi 7 August, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

blank

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook