VIDEO: Epiziotomia

Epiziotomia este o procedura medicala ce poate fi efectuata in timpul nasterii naturale. Epiziotomia este necesara numai in anumite cazuri, atunci cand deschiderea vaginala in timpul nasterii nu este suficient de mare ca sa permita copilului sa iasa in conditii de siguranta, fara ca vaginul sa se rupa.

Epiziotomia presupune incizia locala realizata la nivelul perineului. Dupa nastere incizia se coase. Ca orice procedura medicala, are riscuri si beneficii.

Beneficii epiziotomie:
– poate evita ruperea perineului;
– poate detensiona nasterea, expulzia devenind mai usoara;
– poate contribui la o nastere sigura pentru bebelus;

Riscuri epiziotomie:
– incizia poate fi mai mare decat s-ar fi rupt pielea in mod natural;
– unele femei au ulterior dureri in timpul actului sexual timp de luni de zile;
– poate creste riscul incontinentei fecale;
– apare riscul unei infectii;

Cercetarile de ultima generatie releva faptul ca epiziotomia nu trebuie sa fie considerata o procedura de rutina, ci trebuie aplicata numai atunci cand este necesar.

Cand este necesara epiziotomia:
– cand medicul considera ca va urma o ruptura mare a tesuturilor din zona vaginului;
– cand nasterea trebuie sa aiba loc cat mai repede;
– cand copilul este antrenat in procesul nasterii insa pozitia sa este anormala;

Cum se face epiziotomia:
– epiziotomia se face dupa anestezia locala a mamei;
– cusatura epiziotomiei se face de asemenea cu anestezie locala;

Cum se poate evita epiziotomia
Epiziotomia poate fi evitata daca tesuturile din zona perineului devin foarte elastice. Acest lucru se poate obtine cu ajutorul tehnicilor speciale de masaj, cu conditia ca masajul sa fie perceput ca fiind confortabil de catre gravida.

Masajul perineului se poate face de exemplu in felul urmator: gravida va avea unghiile taiate si degetele curate. Degetul mare va fi inmuiat in lubrifiant, apoi introdus in vagin. Se maseaza portiunea dintre vagin si anus – perineul, imping usor spre anus timp de un minut. Durata unui masaj va fi de maxim 10 minute. Se va face zilnic pana in ziua nasterii. In cazul aparitiei durerii se inceteaza procedura.

O alta tehnica, denumita Kegel presupune incordarea si relaxarea muschilor din zona perineului de mai multe ori pe zi, in reprize de cate 10 minute.

Orice fel de tehnica de masaj trebuie inceputa de gravida numai dupa ce medicul ginecolog care supravegheaza sarcina este informat si isi da acordul. Nici o gravida nu trebuie sa incerce acasa tehnici de masaj fara a apela in prealabil la un specialist.

Vindecarea dupa nasterea naturala cu epiziotomie
Recuperarea dupa o nastere naturala in cadrul careia s-a efectuat epiziotomia are loc mai lent. Durerile se vor resimti in pozitia sezand pentru mai mult timp dupa nastere, zona devenind mai sensibila.

Mentinerea igienei locale este absolut necesara si se va efectua asa cum recomanda medicul. La nevoie se pot aplica comprese reci. Pentru a micsora disconfortul din timpul urinarii se poate turna apa claduta pe zona.

Se pot continua exercitiile Kegel pentru ca intaresc musculatura. Dupa nastere durata lor va fi de 5-10 secunde, cate 5 reprize pe zi.

In cazul in care incizia si zona se inrosesc, se umfla iar durerea se amplifica, se anunta de urgenta doctorul. De asemenea in cazul in care in zona se observa o secretie de puroi.

Controverse legate de epiziotomie
Pe vremuri epiziotomia era considerata o procedura de rutina iar medicii motivau acest lucru spunand ca asa mamica va fi protejata impotriva incontinentei urinare si a rupturilor grave de perineu. Cazurile practice si studiile din ultimele doua decenii au scos la iveala ca epiziotomia nu influenteaza in mod direct riscul de incontinenta urinara. De asemenea s-a constatat ca rupturile de perineu nu au loc decat in putine cazuri iar femeile care s-au confruntat cu acestea s-au refacut intr-un timp similar cu cele care au suferit epiziotomie iar riscul de complicatii a fost egal sau mai scazut. Au existat cazuri cand epiziotomia in sine a dus la o ruptura mai mare si mai adanca decat rupturile naturale. In ultimii ani ratele de epiziotomie au scazut peste tot in lume, mai ales in America si Europa.

Fiecare gravida ar trebui sa discute despre epiziotomie cu medicul ginecolog inca din timpul sarcinii. Este important ca viitoarea mamica sa nu fie stresata in timpul travaliului, relaxarea fiind unul dintre factorii cheie pentru reusita nasterii.

ATENTIE, IMAGINI EXPLICITE 18+




Data publicarii: Marți 25 Februarie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook