APC avertizeaza parintii: Crenvustii pentru copii contin chimicale periculoase!

APC a efectuat teste crenvustilor creati speciali „pentru copii” iar rezultatele sunt socante. APC avertizeaza parintii cu privire la efectele asupra sanatatii copiilor.

Copiii iubesc crenvustii. La micul dejun sau la celelalte mese principale ii savureaza cu placere de fiecare data. Dupa o mai buna informare, parintii au inceput sa nu le mai cumpere copiilor crenvusti din cauza ingredientelor de proasta calitate care ii transforma intr-un produs nesanatos.

Dar in ultima vreme, tot mai multe companii ne asigura ca au creat crenvusti speciali pentru copii, sanatosi, fara o gramada de ingrediente considerate nocive. Parintii se gandesc in consecinta ca produsele comercializate si promovate intens sunt adaptate pentru varstele fragede, ca sunt facute cu responsabilitate, ca sunt mai sanatoase si deci le cumpara cu incredere pentru copii.

Care este adevarul? Asociatia pentru Protectia Consumatorului a efectuat controale speciale la cele mai cunoscute sortimente de crenvusti pentru copii din magazinele romanesti. Crenvustii s-au analizat dupa: ingredientele gasite in produs, cantitatea de sare prezenta, impactul asupra sistemului cardiovascular al copiilor, identificarea aditivilor alimentari si a altor E-uri cu efect devastator asupra sanatatii copiilor.

Rezultatele testelor sunt socante: peste 83% din crenvustii pentru copii din Romania contin Nitrit de Sodiu, substanta interzisa in multe tari. Aceste saruri de Nitrit de Sodiu alaturi de aminele din carne ajung in stomacul copilului si in mediul acid produc nitrozamine cancerigene!

Tot 83% dintre crenvustii prezentati de producatori ca fiind „pentru copii” depasesc recomandarile Ministerului Sanatatii in privinta sarii, avand cantitati mai mari de 1,5 grame de sare per 100 grame crenvusti. Sarea in exces afecteaza rinichii copiilor, retine apa in organism, creste tensiunea arteriala, creste presiunea sanguina si forteaza sistemul cardiovascular in dezvoltare. Pe termen lung, copiii care consuma produse cu sare peste limita admisa se pot imbolnavi de: insuficienta cardiaca, hipertrofie ventriculara stanga, litiaza renala, edem, accident vascular cerebral, osteoporoza.

66% dintre crenvustii analizati contin grasimi saturate peste limita admisa, adica mai mult de 5 grame per 100 grame de crenvusti. La ora actuala 1 din 2 copii din Romania are probleme cu greutatea fiind supraponderal si in cazuri mai grave, obez. Efectul grasimilor saturate consumate pe termen lung: afectiuni cardiovasculare, cancer de san, cancer de colon.

Aditivii alimentari gasiti in crenvustii pentru copii din magazinele romanesti, in urma testarilor APC:

Acid citric, difosfati, acid ascorbic, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, polisorbat si carmin.

Carmin E120 – colorant rosu produs din gandacei denumiti Cosenila.

Nitrit de sodiu E250 – conservant artificial, inclus atat de europeni cat si de americani pe lista substantelor cancerigene, produce in special afectiuni cancerigene ale stomacului si tractului digestiv. Potentialul cancerigen apare in combinatie cu proteina animala, in concluzie crenvustii produc acest efect. Este interzis in Canada, Germania, Suedia si Norvegia! La noi nu este interzis si iata, este inclus tocmai in produse pentru copilasi.

Polisorbat E435 – studiile au aratat ca pe cobai poate produce mutatii si este cancerigen. Este o substanta sintetica produsa din Oxid Etilenic, Sorbitol si Acid stearic.

Printre crenvustii analizati se numara: Pikok Piticel, Martinel, Perfect Poultry, Forzoso, Banat Bun.

Iata clasamentul oferit de APC, dupa aditivii alimentari nocivi pe care ii contine fiecare brand de crenvusti pentru copii:

1. Perutnina Ptuj (Slovenia), contine 5 aditivi (difosfati de sodiu, acid ascorbic, acid citric, nitrit de sodiu si acetat de sodiu).
2. Perfect Poultry (Slovenia), contine 4 aditivi (difosfat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu si acetat de sodiu). Banat bun (Jumbo), contine 4 aditivi (fosfati, ascorbat de sodiu, polisorbat si carmin).
3. Martinel (Reinert), contine 3 aditivi (difosfati de sodiu, acid ascorbic si nitrit de sodiu).
4. Obrajori (Cris-Tim), contine 2 aditivi alimentari (difosfati si nitrit de sodiu).
5. Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) NU contine aditivi.

Puteti citi pe larg detalii despre aceste teste efectuate de APC chiar pe site-ul Asociatiei pentru Protectia Consumatorului.

Avand in vedere rezultatele testelor, Asociatia pentru Protectia Consumatorului trage un semnal de alarma in randul parintilor pentru a nu se lasa pacaliti de eticheta si demareaza un program national in acest sens, denumit „Sa invatam sa intelegem eticheta”.

Data publicarii: Luni 31 Iulie, 2017

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook