Biscuitii tip Eugenia, desert nerecomandat pentru copii

Biscuitii tip Eugenia se gasesc peste tot sunt ieftini si copiilor le plac foarte mult. Parintii nascuti in anii 80-90 au crescut cu biscuitii Eugenia si atunci considerand ca retetele utilizate atunci s-au pastrat pana in ziua de astazi ofera copiilor cu incredere acest desert, pe care il vad ca fiind unul traditional, chiar natural.

Iata ce contin biscuitii tip Eugenia (biscuitii sandvis cu crema):

Faina alba, Zahar, Grasimi vegetale nehidrogenate, Zahar invertit, Pudra de cacao, Bicarbonat de amoniu, Bicarbonat de sodiu, Pirofosfat acid de sodiu/E450, Sare, Vanilina, Aroma Rom, Metabisulfit de sodiu.

Ingredientele de mai sus pot varia in functie de firma producatoare. De mentionat ca nu am gasit nici un biscuite de tip Eugenia care sa nu contina ingrediente cu risc mediu si inalt asupra sanatatatii.

Daca nu suntem de specialitate aceste ingrediente nu ne spun mare lucru. Daca insa nutritia ne pasioneaza cu siguranta ne dam seama ca un desert cu primele ingrediente faina alba, zahar si grasimi nu este in regula pentru copii.

Iar daca suntem specialisti, constatam ca in afara de cele cinci ingrediente din lista considerate nocive si anume: zahar, zahar invertit, sare, aroma rom, metabisulfit de sodiu, avem un ingredinet cu risc inalt asupra sanatatii – pirofosfat acid de sodiu, adica E 450, interzis in multe tari civilizate.

Ce ar trebui sa cunoasca parintii despre ingredientele cu risc din biscuitii tip Eugenia:

– Zahar invertit – ingredient controversat denumit si „miere artificiala”. Consumul in cantitati mari este asociat cu riscul pentru diabet, carii, obezitate, probleme cardiovasculare, tulburari de memorie.

– Metabisulfit de sodiu – aditiv alergenic ce poate provoca probleme gastrointestinale, dureri de cap, iritatii.

– Bicarbonat de amoniu – amoniacul alimentar, precursor al bicarbonatului de sodiu, poate cauza: reactii alergice, gaze la stomac, iritaiile pielii, ititatii la nivelul gatului.

– Bicarbonat de sodiu, denumit popular si praf de copt – poate cauza umflarea picioarelor, oboseala, hipertensiune, suprasolicitarea rinichilor, alcaloza metabolica. Substanta poarte interfera cu anumite medicamente. Desi efectele acestei substante se cunosc, pana acum nu a fost interzisa nici macar in produsele pentru copii.

Cel mai periculos ingredient din biscuitii tip Eugenia este E450:

– Pirofosfatul acid de sodiu E 450 – aditiv sintetic periculos folosit pentru afanare clasat de Codus Alimentarius in categoria „E-uri suspecte”. Impiedica fixarea calciului in oase si a mineralelor in organism, poate provoca alergii, urticarie, iritatii.

In concluzie biscuitii tip Eugenia ar trebui exclusi total din dieta copiilor. Retetele asemanatoare facute in casa garanteaza calitatea produsului si constribuie la mentinerea starii bune de sanatate.

Data publicarii: Duminică 6 Aprilie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook