Comparatiile nedrepte

 

Din pacate exista parinti care fac permanent comparatii nedrepte intre copii, de tipul: „Eu eram mult mai cuminte, mai inteligent si mai frumos decat tine.” In mintea copilului e inregistreaza faptul ca nu este demn de parintii sai si va face eforturi supraomenesti pentru a fi pe placul celor din jur.

Intotdeauna va avea gresita impresie ca partenerii de scena sociala ii fac o concesie tolerandu-l. In plus, epocile diferite presupun existenta unor valori diferite.

Comparatiile daunatoare se fac si intre copii, generand la inceput gelozia intre frati, apoi ura. „Fratele tau invata mai bine. Tu ne faci de rusine. Nu ai luat niciodata premiu! Sora ta ma asculta mereu. Tu esti un copil problema, iar cand vei fi mare, vei ajunge probabil la inchisoare sau la scoala de corectie!”

Aceasta eroare educationala va determina interesul copilului pentru ceea ce fac altii. Adultul de maine isi va spiona colegul de munca, va deveni un paracios, nu-si va fixa nciodata obiective inalte, pentru ca i s-a spus de prea multe ori ca este limitat, ca nu este asemenea celorlalti.

Se va trezi spunand si el la randul sau copiilor lui: „Eu am fost mai inteligent, mai frumos si mai cuminte decat tine! Fratele tau ma asculta si este harnic, tu…”

(Autor: Elena Stan)

Data publicarii: Sâmbătă 1 Ianuarie, 2011

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook