De ce sunt copiii neascultatori – 3 explicatii

De multe ori parintii ajung sa incerce un sentiment de exasperare atunci cand nu sunt ascultati nicicum de cei mici. Dar oare doar copiii sunt de vina pentru aceasta situatie sau cei mari gresesc undeva?

Sa ne amintim ca la varste fragede micutii actioneaza foarte mult din instinct si daca ajung ajung sa nu isi bage in seama parintii, foarte probabil ca acestia din urma sa nu puna corect problema.

Iata cateva explicatii ale situatiei neplacute in care copilul nu isi asculta parintii:

1. Parintii nu se tin de cuvant atunci cand isi avertizeaza copilul. Suna familiar: „In 5 minune plecam de la locul de joaca”? Este foarte bine sa ii spunem copilului acest avertisment atunci cand se apropie ora plecarii. Astfel el se obisnuieste cu faptul ca trebuie sa plece acasa, are timp sa isi incheie joaca si sa isi ia la revedere de la ceilalti copii. Problema apare atunci cand parintii nu isi respecta propriul avertisment. Iar cele 5 minute se transforma in 20 sau 30 de minute. Pe viitor copilul nu va mai lua in serios avertismentele parintilor.

2. Masuri disciplinare nerealiste. Atunci cand parintii ii spun copilului de exemplu: „Daca nu intri acum la dus nu te mai las niciodata sa te uiti la televizor”. Sau: „Daca nu te linistesti nu am sa iti mai cumpar in viata mea vreun cadou”. Sunt amenintari atat de drastice incat nu sunt luate in serios din start. Ba chiarafecteaza relatia copil-parinte si pe viitor fiindca cel mic va trage concluzia ca parintelui ii cam place sa minta. Daca recurg la astfel de constrangeri, parintii trebuie sa recurga la masuri echilibrate si ancorate in realitate.

3. Jigniri, voce ridicata sau agresiune fizica din partea parintilor. Toate la fel de grave si urate. Indiferent de nazbatiile pe care un copil le face, nici un parinte nu ar trebui sa recurga la astfel de masuri. Sunt complet needucative si nocive atat pe termen lung cat si scurt. Copilul va invata ca problemele se rezolva prin cearta, cuvinte urate si bataie iar personalitatea sa de adult va include acestea in propria viziune de normalitate. Francois Dolto, psiholog si psihopedagog renumit spunea ca daca iti faci copilul in mod repetat „idiot” acesta se va transforma cu timpul intr-unul. Copiii se nasc cu propriul temperament dar parintii sunt cele mai apropiate persoane din prima zi de viata, sunt cei care au capacitatea de a le modela personalitate in bine sau in rau. Un mediu linistitor, armonios, plin de iubire va „slefui” intotdeauna frumos pana si cele mai dificile personalitati ale copiilor si ii va ajuta sa creasca echilibrat.

Data publicarii: Sâmbătă 26 Noiembrie, 2016

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook