Copiii crescuti de bunici care vorbesc incorect sunt afectati?

Toti parintii isi doresc pentru copiii lor cea mai aleasa educatie. Indiferent de patura sociala, studiile absolvite si zona in care traiesc, cea mai eficienta metoda de a invata copilul obiceiuri bune este propriul exemplu. Mai exact, copilul are drept modele pe care le imita intocmai persoanele care participa activ la cresterea sa zilnic: mama, tata, bunicii sau bona.

Din pacate sunt foarte frecvente cazurile de bunici care nu vorbesc in mod curent corect din punct de vedere gramatical facand dezacorduri si pronuntand forme ale cuvintelor care nu se supun nici unei rigori gramaticale.

Cateva exemple de greseli gramaticale facute de bunici:

„Este multe jucarii aici (sunt multe)”
„Ia-lai de acolo (ia-l)”
„Dadeti-va jos (dati-va jos)”
„Ceriale (cereale)”.
„Mancarea care ti-am lasat-o (pe care)”
„Mai destept ca mine (mai destept decat)”

Parintii nevoiti sa apeleze la ajutorul bunicilor pentru cresterea copiilor care se confrunta cu astfel de situatii se intreaba daca micutul va fi afectat.

Din pacate specialistii ne atentioneaza ca da. In primii ani de viata cand copilul inca deprinde abilitatea vorbirii formarea sa este foarte importanta. De la o varsta ceva mai marisoara (dupa 3-4 ani) copilul va fi capabil sa faca diferenta intre felul in care vorbesc bunicii si cum se vorbeste corect. Ba chiar ii va corecta.

Pana atunci parintii trebuie sa se straduiasca sa ofere copilului exemple pozitive si sa evite transmiterea de la o generatie la alta a erorilor lingviste. Pot incepe analizand propriul limbaj dar mai ales atragand atentia bunicilor si rugandu-i cu fiecare ocazie sa incerce sa vorbeasca fara greseli.

In cazul in care bunicii vor avea bunavointa de a intelege situatia si daca vor pune binele nepotilor pe primul plan cu siguranta isi vor da silinta sa se controleze cat mai bine si sa vorbeasca intr-un mod cat mai corect.

Exista si posibilitatea in care bunicii reactioneaza nepotrivit: se supara ca li se atrage atentia, considera ca este un fleac si continua sa vorbeasca incorect sau se contrazic in permanenta si intra in conflict cu parintii. In aceasta situatie ar fi mai bine sa se evite cresterea copilului de catre bunici, fiind o dovada clara de egoism. Cu siguranta vizitele scurte sunt mai indicate iar inscrierea copilului la cresa, gradinita va fi benefica.

Data publicarii: Vineri 6 Iunie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook