Este bine sa se uite copilul la desene animate?

Toti copiii sunt atrasi de desenele animate. Le vizioneaza la televizor si mai nou pe tablete sau laptopuri. Sunt copii care nu pot servi masa fara desene animate si copii care adorm linistiti numai daca sunt lasati sa le vizioneze 5-10 minute inainte de culcare.

In aceste situatii parintii isi fac griji cu privire la sanatatea si dezvoltarea copiilor. Se intreaba cum ar putea sa ii opreasca si daca este bine ca cei mici sa se uita la desene animate atat de mult. Iata ce ne sfatuiesc specialistii.

Francoise Dolto – psihanalist si psihopedagog celebru precizeaza ca nu este bine sa interzicem total copiilor sa se uite la desene animate ci doar sa pastram echilibrul in programul zilnic.

Motivul – cresterea copilului trebuie sa fie adaptata vremurilor in care traim. Un copil crescut intr-un stil foarte restrictiv sau bazat pe conceptii invechite va pierde teren in fata celorlalti copii din parc sau de la scoala care tin pasul cu prezentul.

In plus, daca un copil nu este la curent cu personajele celebre de desene animate despre care ceilalti copii discuta, acest lucru il poate afecta mai mult sau mai putin in plan social si psihologic. Se poate simti marginalizat, depasit de subiectele discutiilor dintre amicii de aceeasi varsta.

In acelasi timp Francoise Dolto ne avertizeaza: parintii trebuie sa selecteze programele de desene animate, alegandu-le pe cele adecvate varstei copilului. Sa vegheze asupra calitatii productiilor, astfel incat sa le evite pe cele violente sau agresive.

In prezent exista posturi TV de desene animate clasificate pe varste si multe seriale sunt educative pentru copii, ajutandu-i sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv si sa acumuleze informatie noua mai usor.

Nu este indicata vizionarea inainte de culcare fiindca somnul copilului poate deveni agitat. Cei mici traiesc la intensitate maxima si pot visa noaptea intamplari din desenele animate vizionate inainte de culcare care i-au marcat pozitiv sau negativ.

In privinta sanatatii ochilor, medicii oftalmologi ne sfatuiesc sa lasam copiii sa se uite la desene animate de preferat in prima parte a zilei. Durata maxima de vizionare continua nu trebuie sa depaseasca 20 minute pentru ca ochisorii sa nu oboseasca. Dupa 20 minute se impune o pauza.

In concluzie desenele animate nu trebuie excluse din viata copilului insa ideal ar fi ca vizionarile sa se reduca la maxim doua reprize de cate 20 minute pe zi, cu pauza intre ele.

Data publicarii: Miercuri 28 Mai, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook