Primii dințișori la bebeluși!

Erupția dentara și primii dințișori la bebeluși sunt momente semnificative în viața unui bebeluș și poate fi însoțită de unele simptome neplăcute. În acest ghid, vom explora care sunt aceste simptome care apar odata cu primii dințișori la bebeluși,  când se întâmplă de obicei acest proces, ordinea în care apar dinții și metode de calmare pentru a face aceasta etapa mai ușoară pentru bebeluși și părinți.

La ce vârstă apar primii dințișori la bebeluși?

Erupția primilor dinți poate începe în jurul vârstei de 6 luni, dar fiecare bebeluș este diferit. Ordinea în care apar de obicei dinții este următoarea:
1. Primii Dințișori: De obicei, primii dinți care apar sunt cei din mijlocul jos, cunoscuți sub numele de incisivii centrali inferiori. Aceștia pot să apară în jurul vârstei de 6 luni.
2. Următorii Dinți: După incisivii centrali inferiori, urmează incisivii centrali superiori, apoi incisivii laterali superiori și inferiori. Aceasta faza poate dura până la 12-16 luni.
3. Dinții Laterali (Caninii): După incisivi, caninii sau dinții laterali vin în jurul vârstei de 16-20 luni.
4. Molarii: Molarul prim se poate observa în jurul vârstei de 12-16 luni, iar ceilalți molari pot apărea intre 20 și 30 de luni.
5. Ultimii Molari (Molarii a Treia Molara sau „Molarul De Minte”): Acesta este ultimul dintre dinți și poate să apară intre 17 și 25 de luni, dar în unele cazuri, poate apărea mult mai tărziu.

Simptome comune atunci cand erup primii dințișori la bebeluși!

Erupția dentara poate fi însoțită de diverse simptome, care variază de la un bebeluș la altul. Unele dintre cele mai comune simptome includ:

  • Durere și disconfort: Bebelușul poate să simță durere și disconfort în zona gurii din cauza presiunii exercitate de dinții în creștere.
  • Salivare excesiva: Erupția dentara poate duce la producerea crescuta de saliva, ceea ce poate determina babaliala frecventa.
  • Iritabilitate: Din cauza disconfortului, bebelușul poate fi mai iritabil și mai dificil de calmat.
  • Refuzul alimentelor: Uneori, bebelușii pot să refuze să mănânce sau să fie mai selectivi în privință alimentelor.
  • Mâncărime și gingii umflate: Gingiile pot deveni roșii, umflate și mâncărime în timpul erupției dentare.
  • Somn scurt și agitat: Erupția dentara poate duce la perturbarea somnului bebelușului, facandu-l să doarmă mai puțin și să aibă un somn mai agitat.

Simptome comune atunci cand erup primii dințișori la bebeluși!

Erupția dentara la bebeluși poate fi însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi febra ușoară sau diaree. Cu toate acestea, este important de menționat că aceste simptome nu sunt direct cauzate de erupția dentara în sine, ci pot fi asociate cu procesele de inflamație și reacții la stres care pot apărea în timpul acestei perioade:

  • Febra ușoară: Unele mame raportează că bebelușii lor pot dezvolta o febra ușoară în timpul erupției dentare, de obicei, cu valori sub 38 de grade Celsius. Febra poate fi un răspuns la inflamația gingiilor și nu este neapărat o complicație grava. Cu toate acestea, este important să consultați un medic sau pediatru pentru a exclude alte cauze ale febrei și pentru a primi recomandări specifice pentru tratament.
  • Diaree: Diareea poate apărea că o reacție la stresul și discomfortul asociat cu erupția dentara. Totuși, trebuie să fiți atenți și să consultați un medic daca diareea este severa, persistenta sau însoțită de alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi deshidratarea.

Este important să mențineți bebelușul bine hidratat și să urmați recomandările pediatrului în ceea ce privește tratamentul simptomelor asociate erupției dentare, pentru a exclude alte probleme de sănătate.

Metode de calmare atunci cand erup primii dințișori la bebeluși!

Pentru a ajuta bebelușul să treacă mai ușor prin procesul de erupție dentara, puteți încercă următoarele metode de calmare:
• Masează gingiile: Cu un deget curat și ușor, masați gingiile bebelușului pentru a-i ușură disconfortul.
• Răcorire: Un obiect rece, precum un inel de dentiție răcit sau un prosop umed rece, poate ajuta la reducerea inflamației gingiilor.
• Laptele Matern sau Laptele Praf: Alăptarea poate oferi confort și alinare. Asigurați-vă că bebelușul are acces la cel mai bun lapte praf pentru bebeluși sau la sânul matern atunci când dorește, pentru a le asigura nutriția corecta în aceasta perioada importanta, având în vedere că pot să refuze să mănânce  alte alimente.
• Jucării de Dentiție: Unele jucării speciale de dentiție pot ajuta la masarea gingiilor și pot fi ronțăite în siguranță de bebeluș.
• Medicație: Consultați medicul pediatru înainte de a administra orice medicamente pentru calmarea durerii.

Pe lângă metodele menționate, este esențial să oferiți bebelușului confort emoțional și fizic. Mângâierea și îmbrățișarea pot aduce un confort considerabil bebelușului dumneavoastră și vă ajuta să stabiliți legături strânse și să petreceți timp de calitate împreună.

Erupția dentara poate fi frustranta pentru bebeluși și poate afecta somnul și starea lor generala. Așa că trebuie să fiți răbdători și înțelegători în aceasta perioada. Unele mame pot beneficia de suplimentarea cu vitamine postnatale, care pot ajuta la menținerea sănătății și la creșterea nivelului de energie. Acest lucru poate contribui la abordarea cu răbdare a irascibilității bebelușului. Asigurați-vă că bebelușul are un pătuț și o saltea potrivita pentru somn. Un somn odihnitor poate contribui la reducerea stresului provocat de erupția dentara.

Este recomandat să supravegheați în mod atent starea de sănătate a bebelușului în aceste momente și să consultați medicul daca simptomele devin severe sau persistente.

În concluzie, erupția dentara la bebeluși este o etapa normala în dezvoltarea lor și poate veni cu unele simptome neplăcute Cu răbdare și atenție la nevoile lui, veți ajuta bebelușul să treacă cu succes prin acest proces și să se simță în siguranță și iubit în aceasta perioada dificila.

 

Data publicarii: Luni 30 Octombrie, 2023

Categorie: Copii

Articole Similare

Primii dințișori la bebeluși!

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook