Parintii, primii ghizi ai copilului în explorarea lumii

 

Cea mai mare eroare pe care o poate face un parinte fata de propriul copil este sa-l considere o greseala a vietii sale si sa-l creasca sub impresia acestei vinovatii. Din pacate am intalnit parinti, care invocand franchetea, ce mai degraba era cinism, le marturiseau copiilor: „Nu am vrut sa te fac, ai venit pe lume printr-un accident!”

In inimioara aceea de copil, cel care trebuia sa-l ocroteasca a inoculat otrava. I-a spus clar copilului ca nu l-a dorit, ca nu l-a asteptat, ca a aparut dintr-o greseala si ca astfel i-a stricat viata.

De la aceasta declaratie ucigatoare, la distrugerea stimei de sine a viitorului om nu este decat un pas. Vor urma reprosuri de tipul: „Daca tot nu te-am dorit si nu am scapat de tine, cel putin sa asculti si sa nu-mi faci probleme!”

Copilul este crescut sub tiranie, nu are voie sa aleaga, fiindca alege parintele pentru el, nu se admite sa nu-i placa vreun fel de mancare, are impresia ca este un incurca-lume, de aceea se supune docil devenind marioneta partenerilor de joc.

Cand vrea sa spuna ceva, copilul este apostrofat: „Vorbesc eu, tu vei spune ceea ce crezi, cand vei fi mare! Destul ca ai venit pe lume nepoftit!”

Nu este suficient sa aducem un copil pe lume, in jungla sociala in care traim si sa-l purtam in spate, suntem datori sa-l invatam sa evite capcanele mortale din jur, sa se apere singur, sa aleaga responsabil drumul drept in viata!
(Autor: Elena Stan)

Data publicarii: Sâmbătă 1 Ianuarie, 2011

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook