Ortopedia pediatrica

Ortopedia pediatrica se ocupa cu evaluarea si tratamentului copiilor cu probleme ale oaselor, muschilor sau articulatiilor. Denumirea ortopedie inseamna de fapt copil drept la origine. La noi in tara a facut parte mult timp din chirurgia pediatrica de care s-a separat de cativa zeci de ani.

Practic ortopedul pediatru vede atat nou-nascutii pentru evaluarea eventualelor anomalii de pozitie sau malformatii congenitale, copiii mici in dezvoltarea mersului si pozitiilor articulare pana la copii mari si adolescenti cu traumatisme mai frecvente. Testele la care recurgem cel mai des sunt radiografiile pentru a evalua starea structurilor osoase, rmn-ul pentru evaluarea structurilor moi (muschi si ligamente), ecografie pentru structurile moi superficiale si soldul bebelusilor.

Cel mai frecvent parintii aduc copiii dupa un traumatism, pentru schiopatare, pentru evaluarea dupa nastere, pentru pozitii ale piciorului in mers sau posturi vicioase ale coloanei vertebrale. In general tratamentul in ortopedia pediatrica este mai putin invaziv fata de ortopedia adultului bazandu-ne pe capacitatea copilului de a recupera natural anumite devieri, dar pentru a obtine cele mai bune rezultate este nevoie ca pacientul sa ajunga cat mai devreme la ortopedul pediatru si sa efectueze evaluarile anuale.

Dr. Cristian Oana, medic ortoped pediatru

Data publicarii: Luni 28 Martie, 2022

Categorie: Dicționar medical

Articole Similare

Professional female physiotherapist examining a newborn baby

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook