Fetita 6 luni cu mișcări repetitive, suspiciune de autism!

Intrebare Elena:

„Bună ziua! Fetita mea de 6 luni are mișcări rotatorii ale inchieieturii mâinilor și picioarelor.Domnul doctor neurolog a observat asta si mi-a zis ca nu trebuie sa ma sperii si sa ma gandesc la autism.Doctora de recuperare medicală,facem kineto pentru torticolis congenital a zis ca i se pare ca au fost niste stereotipii,asa ca ne-a trimis la un psihiatru,care ne-a zis ca fetita e bine. Totusi ma gandesc mereu la asta.Eximiscarile acestea sunt obligatorii numai la copii cu autism?? Ea e o fetiță foarte activa, gangane, silabiseste, râde cu hohot,e atenta,se uita cand o strigăm pe nume. Multumesc frumos!”

Raspuns:

Andreea Stroe - Matauan
Andreea Stroe - Matauan Psihoterapeut si Analist Comportamental acreditat internațional (BCBA) - specializare în lucrul cu copiii si cu familiile https://andreeamatauan.ro
Buna ziua! Este foarte bine că ați consultat specialiști în legătură cu îngrijorările dumneavoastră. Mișcările repetitive pot fi parte din dezvoltarea tipică, de sine stătătoare ele nu sunt suficiente pentru un diagnostic de autism. Ceea ce este important să existe pentru o dezvoltare neurotipică sunt: contactul vizual susținut, răspunsul la zâmbet cu zâmbet, interesul pentru fețele celorlalți și tendința de a imita. Vă recomand să urmăriți în continuare dezvoltarea sa și să vă adresați specialiștilor când aveți îngrijorări, cum ați făcut și până acum. Vă doresc să vă bucurați de fetița activă, atentă, care vocalizează și râde în hohote.
Cu drag,
Andreea Stroe-Mățăuan
Dr. Ana Stefanescu
Dr. Ana Stefanescu Medic Primar Pediatru https://doctoritadecopii.ro

Buna ziua,
Nu va ingrijorati, aceste miscari pot aparea in multiple alte situatii decat autismul, si de cele mai multe ori la copii perfect normali.
Nu orice copil cu aceste miscari este automat autist. Daca deja aveti o evaluare neurologica si una psihiatrica, ma alatur si eu vocilor acestor medici ca puteti sta linistita.
Multa sanatate!

Dr.Ana Stefanescu

Data publicarii: Miercuri 8 Septembrie, 2021

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook