Fibromul si sarcina

Intrebare – Madalina: Am un fibrom de 36.2/29.5 mm si as vrea in viitorul apropiat sa am o sarcina. La ultimul control ginecologic mi s-a spus ca cel mai indicat ar fi sa urmez 3 luni un tratament cu medicamentul ESMYA, dupa care sa fac pauza o luna, urmand ca dupa aceasta pauza sa inCerc sa am o sarcina.

Mentionez ca anul trecut am mai avut o sarcina, care din pacate s-a oprit din evolutie. As dori parerea domnului Dr. Istoc daca pentru dimensiunile acestui fibrom se recomanda sa incep tratamentul cu ESMYA sau sa fac operatie laparoscopic.

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: In cazul unui fibrom de 3 cm, tratamentul cu esmya nu va face minuni, in sensul ca de scazut nu va scadea cine stie ce, daca ajunge la 2 cm mare lucru. Problema cea mai mare este ca imediat dupa oprirea tratamentului de cele mai multe ori are loc un fenomen de „rebound”, adica este posibil sa explodeze in dimensiuni, ajungand la dimensiunile initiale in scurt timp. In ceea ce priveste fibromul, dimensiunea de 3 cm nu este atat de importanta, conteaza mai degraba localizarea. Daca localizarea sa pune in pericol o eventuala sarcina, apoi mai bine ar fi sa fie scos, prin interventie scapati de el definitiv.

Madalina: Multumesc mult pentru raspuns. As mai vrea sa-l intreb pe domnul Doctor Istoc cat dureaza refacerea dupa operatia laparoscopic de indepartare a fibromului uterin si daca este absolut necesar sa-l scot, tinand cont ca este situat langa Vezica urinara. De asemenea mentionez ca am aproape 36 ani si as dori o sercina in viitorul apropiat. Multumesc!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Daca este catre interiorul uterului ar fi de scos. Daca se afla langa vezica urinara este posibil sa impiedice efectuarea unei eventuale cezariene. Greu de spus daca trebuie neaparat scos fara sa fac un consult. Recuperarea dureaza intre 3 si 6 luni.

Data publicarii: Luni 28 Ianuarie, 2019

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook