Modificari celulare reactive

Intrebare – Ramona: Buna ziua! Am mers la medic pentru un control, vreau sa fac un copil si am luat anticonceptionale. Medicul mi-a zis sa le intrerup si sa astept 3 luni. Mi-a facut ceva analize toate au iesit bine in afara de asc-us. Alte modificari neneoplazice: modificari celulare reactive scociate cu inflamatia x.

Va rog fumos sa-mi spuneti, e ceva grav? La consultatie mi-a zis ca am o rana urata pe col.

Dupa ce mi-au venit analizelele mi-a zis ca sunt bine, nu mai trebuie sa iau tratament pentru analiza de mai sus, dar medicul nu mi-a zis ca n-am voie sa fac sex sau sa raman insarcinata, nimic. Nu mai stiu ce sa cred acum. Va rog frumos sa-mi spuneti ce inseamna. Va multumesc!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: ASC-US inseamna anomalii de semnificatie nedeterminata la nivelul celulelor scuamoase (cele de la nivelul suprafetei colului). Mai pe romaneste nu se stie exact ce aveti. Aceste anomalii pot fi determinate de o inflamatie mai complexa sau pot sugera faptul ca unele celule au inceput sa se modifice si sa devina celule precanceroase.

Pentru a clarifica problema va trebui sa faceti o colposcopie pentru a vedea mai in amanunt acea „rana urata de pe col”, iar peste 6 luni obligatoriu inca un examen Papanicolaou pentru a vedea daca acele celule evolueaza catre celule precanceroase sau dispar.

De regula in 85% din cazuri dispar pana la urma. O idee buna ar fi sa faceti un tratament cu ovule pentru a trata acele modificari celulare reactive asociate cu inflamatia, dupa care puteti ramane insarcinata. Chiar daca in cel mai rau caz celulele devin in timp asa zise celule precanceroase, ele pot fi tratate fara probleme dupa nastere (drumul de la celula precanceroasa la cancer propriu-zis dureaza ani de zile).

Pentru un simplu ASC-US nu are rost sa va amanati planul reproductiv. Totul este sa faceti ex. Papanicolau la fiecare 6 luni si daca situatia evolueaza nefavorabil sa se intervina prompt.

Data publicarii: Sâmbătă 26 Martie, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook