Sarcina extrauterina

Intrebare – Alina: Locuiesc in Spania! Si sunt disperata! Avand in vedere criza cu Coronavirus si tot ce se intampla! Nu stiu ce sa fac! Am avut ciclu menstrual ultima data pe 9 februarie! Mi-au diagnosticat o sarcina extrauterina (19mm) trompa! De 3 saptamani mi-au administrat Metotrexatul!

Prima valoare hormonala era de 1521, la 4 zile după injectie a coborat la 796, la o saptamana a ajuns 649 la 2 saptamani 216 si acuma trebuie sa astept inca 2 saptamani ca sa imi faca urmatorul consult! Pare foarte mult, daca in astea 2 saptamani hormonul creste la loc?! Sunt disperata, nu stiu ce sa fac, numai plang si plang, nu-mi pot lua mintea de acolo! La ultima ecografie mi-au gasit si lichid liber, pana atunci nu aveam! Ce o fi oare?

Dureri nu am foarte multe, cu Paracetamol trec! Simt ca si cum ma apasa ceva in partea stanga, am multe gaze si cand merg la baie ma doare, ma inteapa! Sangerare destul de rosie, dar doar dupa ce merg la baie! Mi-au zis de la spital ca doar daca am dureri foarte mari sa merg, ca sa evit sa iau virusul! Este normal ce mi se intampla! Mi-e frica rau sa nu piste trompa, nu stiu ce sa fac! As fii deja insarcinata in 10 saptamani! Imi mai pot salva trompa cumva?! Va multumesc mult pentru orice raspuns!

Raspuns – Dr. Silviu Istoc: Din ce ati povestit, cei de acolo au procedat corect, iar din punct de vedere al analizelor, evolutia este foarte buna. Se pare ca sarcina va fi eliminata pana la urma, insa nu putem fi siguri de asta pana nu vedem Bhcg sub 25.

Pana la acel moment, din pacate tot mai exista posibilitatea (insa foarte redusa) sa se rupa sarcina si sa fie nevoie de operatie. Tot ce ati descris pana acum sunt reactii normale la tratamentul cu Methotrexat, este normal sa fie apasari, intepaturi, balonare, etc.

Chiar daca sarcina ar fi ajuns la 10 saptamani, ea are dimensiuni foarte mici, pentru ca a inceput sa dea inapoi de la acel tratament. Conform protocolului, cei de acolo v-au chemat corect la 2 saptamani, daca v-ar fi chemat mai devreme nu ar fi aflat nimic util, doar v-ar fi expus inutil riscului de a contracta Covid. In aceasta perioada cel mai corect mod de a monitoriza tratamentul este de fapt automonitorizarea, anume va trebui sa anuntati imediat daca aveti dureri mari sau se altereaza starea generala.

Asa se afla cel mai rapid daca sarcina s-a rupt. Orice alta investigatie ati face acum ar putea mai degraba sa induca in eroare medicul si sa creeze confuzie, din pacate nu avem cum sa prevedem care sarcina se rupe si care nu. De aceea este important sa monitorizati durerea si starea generala, si daca starea se inrautateste ar trebui sa mergeti de urgenta la spital.

Data publicarii: Vineri 24 Aprilie, 2020

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook