Vafa de inghetata – sanatoasa sau nu pentru copii?

Vafa de inghetata este unul dintre deserturile preferate in timpul verii. Vafa este (fals) perceputa ca un „dulce” hranitor datorita continutului mare de lapte si mai sanatos decat alte variante datorita continutului redus de zahar.

Aceasta perceptie asupra vafei de inghetata s-a pastrat din vremurile in care inghetata se baza pe o lista de ingrediente naturale si a fost intretinuta de campaniile agresive de marketing cu scopul de a creste vanzarile.

Sa vedem ce contine mai exact vafa de inghetata si cat este de sanatoasa. Pentru acest lucru, am analizat ingredientele unei marci arhicunoscute de vafa de inghetata ce ocupa un loc fruntas in topul preferintelor consumatorilor. Am ales aceasta varianta considerand ca este mai putin nociva fata de cele in care primele ingrediente de pe lista erau zaharul sau grasimile.

Pentru ca majoritatea retetelor utilizate astazi coincid, va sfatuim sa cititi lista ingredientelor de pe vafa de inghetata aleasa, inainte de a oferi acest desert cu incredere copilului.

Ingrediente vafa inghetata, marca de top:

Lapte degresat reconstituit, Zahar, Grasime vegetala, Cacao cu continut redus de grasimi, Unt de cacao, Lecitina (soia si floarea soarelui), Arome, Faina de grau, Amidon de porumb, Carbonat de sodiu, Sare, Sirop de glucoza, Cacao pudra, Zer praf, Ulei vegetal hidrogenat, Grasimi din lapte, Mono- si digliceride ale acizilor grasi, Guma de seminte de carubba, E 412 -guma de guar, Caragenan, Caramel cu Sulfit de amoniu.

Dintre ingrediente, iata care sunt cele cu riscurile cele mai mari pentru sanatate:

E 412 = Aditiv suspectat ca fiind cancerigen. Denumit si guma de guar, acest aditiv poate contine dioxina (cel mai mare scandal pe aceasta tema fiind cel din 2007 cand au fost retrase sute de produse de pe piata din Uniunea Europeana din cauza contaminarii), o substanta foarte nociva care creste probabilitatea aparitiei malformatiilor la nou-nascuti. De asemenea dioxina ataca ficatul si sistemul digestiv.

Ulei vegetal hidrogenat = Margarina este de exemplu un ulei vegetal hodrogenat, mai exact o combinatie de ulei vegetal si un metal adaugat pe post de catalizator cu scopul de a omogeniza si de a adauga consistenta produsului. Efectele pe termen lung: boli cardiovasculare, reactii alergice, obezitate.

Grasimi din lapte = Grasimile concentrate din lapte afecteaza sistemul digestiv producand inflamatii intestinale.

E 407 = Denumit si caragenan. Studiile au demonstrat ca acest aditiv creste riscul aparitiei cancerului si ulcerului. Face parte din categoria E-urilor periculoase si controversate.

E150d = Denumit si Caramel sulfit de amoniu, nuanteaza produsul alimentar. Center for Science in the Public Interest (CSPI) a dat publicitatii rezultatele unor studii recente de la Universitatea Davis din California, care demonstreaza ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului.

Ingredientele de mai sus sunt utilizate pe scara larga in productia inghetatei. Din acest motiv, cele mai bune inghetate pentru copii sunt cele facute in casa din ingrediente proaspete si naturale. Chiar daca in compozitia lor se adauga in cantitati normale zahar ori grasimi de buna calitate, parintii au garantia ca pe langa acestea balanta este inclinata spre ingrediente sanatoase cum ar fi afinele, migdalele, avocado, lime si alte produse din care putem face inghetata delicioasa, iar acesti aditivi periculosi care nu au ce cauta in meniul copilului sunt complet eliminati.

Data publicarii: Joi 14 August, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook