Cate oua trebuie sa manance copilul?

Oul este unul dintre alimentele preferate ale copiilor. Dar cat si cum trebuie mancat? Oul este plin de elemente nutrivie insa cantitatea de colesterol pe care o contine este foarte mare. Din acest motiv adultii trebuie sa consume oul in cantitati mici pentru a nu creste riscul bolilor cardiovasculare sau al aterosclerozei.

In cazul copiilor unde necesarul de lipide este mai mare, cantitatea de oua recomandata este:

* intre 7 luni si 12 luni – maxim 3 oua pe saptamana;
* intre 12 luni si 5 ani – maxim 4 oua pe saptamana;
* peste 5 ani – maxim 5 oua pe saptamana;

Pe masura ce trece de perioada adolescentei, copilul va tine cont de recomandarile consumului de oua pentru adulti, maxim 2-3 pe saptamana.

Cum pregatim oul pentru copil:

* ne asiguram ca este proaspat;
* il pregatim bine fiert, nu prajit;
* alaturi de ou putem servi paine din faina integrala si legume crude: castraveti, rosii, salata;

Codul de pe ou

Pe fiecare ou din comert este inscriptionat un cod care incepe cu cifrele 0, 1, 2 sau 3. Oul de calitatea cea mai buna este cel al carui cod incepe cu cifra 0. Oul al carui cod incepe cu cifra 3 este de evitat pentru copii. Acest indicator se refera la modul in care au fost crescute gainile.

Iata ce semnificatie are codul inscriptionat pe oua:

Cifra 0 = Cele mai recomandate. Sunt oua care provin de la gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica. Acestea sunt cele mai sanatoase pentru ca iti ofera garantia ca acele gaini nu au fost crescute cu furaje modificate genetic. De asemenea, codul garanteaza ca iarba pe care gainile au mancat-o nu a fost crescuta cu pesticide sau fertilizatori sintetici ori chimici.

Cifra 1 = Oua care provin de la gaini crescute in aer liber, insa hrana lor nu este certificata ecologic.

Cifra 2 = Oua care provin de la gaini crescute in hale la sol. Conform regulamentelor UE sunt crescute intre 9 – 18 gaini pe fiecare metru patrat in hale. Ele nu vad lumina zilei, fiind considerate stresate. Din acest motiv gainile ajung uneori sa se bata intre ele sau sa-si smulga reciproc penele. Nici hrana lor nu este certificata ecologic.

Cifra 3 = Oua care provin de la gaini crescute in baterii, fiecare pe un spatiu cat o foaie A5, in custi foarte mici. Gainile au un trai cumplit de aceea ouale sunt de foarte proasta calitate. Sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, coloranti si furaje modificate genetic.

Data publicarii: Vineri 25 Iulie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook