Ce pot pati copiii care utilizeaza zilnic tableta, smartphone-ul sau alte gadget-uri
Copiii au acces de la varste foarte fragede la gadgeturi. Inca de la cateva luni privesc filmulete pe tableta ori smartphone iar la 2 ani stiu singuri sa le utilizeze functiile de baza.
Un studiu efectuat de Common Sense Media a dezvaluit cresterea exceptionala a numarului copiilor care utilizează gadget-uri de la 38% in 2011 la 72% in 2013. Academia Americana de Pediatrie descurajeaza parintii in aceasta privinta si ii sfatuieste sa evite total expunerea la gadgeturi pentru copiii sub varsta de doi ani.
Iata care sunt efectele gadget-urilor asupra copiilor pe termen lung:
* Dezvoltare precara a creierului
In primii ani de viata creierul copilului isi tripleaza marimea si continua sa se dezvolte pana la maturitate. Studiile au demonstrat ca utilizarea continua si pe intrevale de timp lungi a gadget-urilor in acest stadiu ar putea afecta negativ activitatea cerebrala a copilului putand cauza deficit de atentie, slabirea capacitatii de auto-control, impulsivitate. Inteligent Parenting indeamna parintii sa desfasoare alaturi de copiii lor diverse activitati: sa cante, sa citeasca, sa se joace.
* Cresterea riscului de obezitate
Copiii care petrec mult timp in fata televizorului sau tabletei in loc sa se joace in aer liber ard caloriile intr-un mod mai lent. Stilul de viata aduce modificari metabolismului. Riscul de obezitate creste si alaturi de el riscurile de complicatii aferente: boli de inima, diabet zaharat, accident vascular cerebral. Parintii trebuie sa incurajeze copiii sa se joace cat mai mult, de preferat in aer liber. Mersul pe jos este de asemenea benefic pentru dezvoltarea copiilor. Un copil sanatos se joaca mai multe ore pe zi in parcuri si isi exerseaza capacitatea de a construi relatii, socializeaza.
* Violenta
Copiii care petrec ore in sir jucandu-se pe tableta sau smartphone sunt mai violenti decat cei care se joaca in aer liber, impreuna cu alti copii. Ei devin adeseori isterici, chiar si fara motiv. Pe masura ce cresc, copiii devin dependenti de jocurile de pe calculator.
* Expunerea la radiatii
Fiecare dispozitiv electronic fara fir, conectat la internet, este considerat ca facand parte din categoria de risc 2B, conform raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe 2011. In 2013 Dr. Anthony Miller de la Universitatea din Scoala de Sanatate Publica Toronto a arătat că expunerea la radiofrecventa este in mod clar o amenintare la adresa copiilor. Copiii trebuie sa fie cat mai putin expusi la radiatiile wireless sau la cele produse de telefonia mobila.
* Lipsa socializarii
Copiii care prefera jocurile pe dispozitive electronice au tendinta de a se izola si in final de a interactiona din ce in ce mai putin cu alti copii. Procesele normale de dezvoltare sunt astfel perturbate.
* Somnul insuficient sau perturbat
Copiii dependenti de jocurile si filmuletele urmarite pe gadget-uri au tendinta de a nu mai respecta orele de somn. De asemenea, jocurile si imaginile urmarite inainte de culcare afecteaza calitatea somnului.
* Lipsa expunerii la natura
Gadget-uri in exces inseamna afectarea grava a copilariei. In loc de a iesi si de a descoperi natura, copiii dependenti de gadgeturi prefera sa ramana acasa si sa se joace ori sa urmareasca diverse inregistrari. Exista parinti care pun pret de latura protectoare a utilizarii diverselor dispozitive, in ideea ca statul acasa este mai putin periculos decat iesirile in parc. Insa instrainarea de natura, oameni, animale, cer, pamant, afecteaza grav fizic si psihic copilul. Incepand de la beneficiile soarelui asupra sanatatii si pana la starile depresive pe care copiii ajung sa le aiba aparent „inexplicabil” la adolescenta. Copiii au nevoie sa alerge, sa sara, sa arunce, sau pur si simplu sa bata mingea in parc.
* Probleme de vedere
Expunerea prelungita la ecrane afecteaza vederea. Expertii spun ca o vedere sanatoase focalizeaza in decursul a cateva ore pe distante diferite. Atunci cand ochii privesc indelung un ecran la aceeasi distanta, vederea este afectata.
* Dependenta
Copiii alimentati de parinti risca sa devina dependenti de gadgeturi. Parintii sunt sfatuiti sa expuna copiii la restul lumii, asa cum este ea, astfel incat acestia sa poata desfasura activitati mentale, fizice si emotionale potrivite varstei lor, care ii vor ajuta sa se dezvolte armonios.
Data publicarii: Miercuri 25 Februarie, 2015
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina