Reintegrarea Moaselor in Sistemul de Sanatate din Romania

In perioada 11 – 13 Mai 2017, in Bucuresti, va avea loc Conferinta Nationala “Rolul Moasei in Sistemul de Sanatate din Romania”, ce va reuni specialisti din domeniul medical, dar si persoane publice ce doresc sa se implice in cresterea nivelului de constientizare al problemelor acute din sistemul de sanatate din Romania.

Clotilde Armand, om politic, dar si mama a sase copii, dintre care patru nascuti in Romania, si Maria Serban, ambasador al Asociatiei Moaselor din Romania, consul onorific Calgary, Canada, initiatorul, prin intermediul Consiliului Britanic Romania, la Universitatea din Bristol, a primului program de dezvoltare organizationala al Asociatiei Moaselor din Romania, vor deschide conferinta.

„Cati copii am putea salva de la o moarte prematura sau de la patologii survenite pre si post natale? Cator femei le-am putea reda demnitatea si bucuria alaturi de familiile lor? Si cum ar arata o Romanie mai fericita? La aceste intrebari politicienii sunt chemati sa caute solutii, iar reformarea sistemului medical trebuie sa prezinte o prioritate in agenda politica. Asociatia Moaselor din Romania reprezinta un sprijin real nu doar in implinirea actului medical, in etapa cea mai fragila a vietii, dar si sansa cresterii nivelului de educatie sanitara a populatiei”, declara Clotilde Armand.

In conditiile in care Romania detine in continuare primul loc in ceea ce priveste mortalitatea infantila si materna in Europa, Asociatia Moaselor din Romania deschide un dialog cu autoritatile si factorii de decizie, dar si cu publicul larg, prin intermediul acestui eveniment.

Cred in moase si in rolul lor special in educatia femeilor din Romania privitor la beneficiile nasterii naturale si importantei alaptarii pentru nou-nascut. Cred in necesitatea clarificarii aspectelor legislative si educationale, pentru a reda moaselor profesioniste rolul important pe care il au in ingrijirea materna si in a le transforma intr-o veriga importanta a sistemului de sanatate din Romania„, declara Maria Serban.

Primele doua zile ale conferintei se adreseaza moaselor, medicilor, asistentelor si altor specialisti din domeniul medical.

Ziua a treia a conferintei, moderata de Simona Dragomir, mama si realizator al mai multor emisiuni de sanatate, radio si TV, se adreseaza tinerilor sau viitorilor parinti interesati de modul in care moasele pot contribui la sanatatea mamelor, atat in perioada sarcinii, in timpul nasterii, cat si in perioada postnatala. Printre temele prezentarilor se numara:

• Am nascut cu moasa – Otilia Mantelers, Connection Instructor Hand to Hand Parenting
• Sanatatea perineului – Vania Limban, moasa independenta, Active Center
• Somnul bebelusului si al copilului mic – Dr. Cristiana Rotariu, pediatru CMI
• Nasterea in apa – Georgiana Idriceanu, jurnalist, blogger si mama a doi copii
• Modalitati de purtare ale copilului – Ramona Toncu, HipHip

Medicover, in calitate de partener principal al Conferintei “Rolul Moasei in Sistemul de Sanatate din Romania”, va prezenta modul in care moasele sunt integrate in serviciile oferite de spitalul Medicover si va oferi marele premiu al tombolei in care vor fi inclusi toti participantii la conferinta: un Pachet de Nastere complet la Medicover.

Inscrierea la conferinta specialistilor si a publicului larg se face prin intermediul celor doua formulare prezente pe site-ul Asociatiei Moaselor din Romania: www.asociatiamoaselor.org

La conferinta vor participa reprezentante ale moaselor din Romania, dar si invitate din tarile cu cea mai mare rata de succes in ceea ce priveste sanatatea materna si a nou-nascutului, cu un sistem de sanatate in care moasele sunt deplin integrate: Olanda, Danemarca, Elvetia, Franta si Cehia.

Printre invitate se numara:
– Prof. Maï Le Dû, moasa si profesor École de Sages-Femmes CHRU Tours, Franta
– Martina Gisin, Chief Midwife, Basel University Hospital, Elvetia
– Prof. Dr. Irene Hösli, Head of Obstetrics and Gynecology, Basel University Hospital, Elvetia
– Nelleke Gosker, moasa, Royal Dutch Organisation of Midwives (KNOV), Olanda
– Jette Aaroe Clausen, Senior lecturer, Ph.D., Metropolitan University College, Danemarca

Moasele reprezinta o solutie pentru mamele ce doresc sa nasca natural, in cele mai bune conditii, dar si pentru femeile din paturi dezavantajate ale societatii, care din cauza saraciei nu au acces la educatie si la servicii medicale de calitate. Conferinta va aduce in discutie si aceasta categorie, dar si pe cea a femeilor refugiate, ce se confrunta, in aceeasi masura cu aceste lipsuri, prin prisma situatiei politice in care sunt implicate. Nour Ibrahim, presedinta ONG-ului Seeds for Peace si consilier in Consiliul National Roman pentru Refugiati, va da o voce acestei comunitati prezente in Romania si va aduce in discutie realitatea altor mame din tara noastra, de care nu trebuie sa facem abstractie.

Sponsori: Spitalul Medicover, Maternitatea Isis, Embryolab, Gadagroup Romania, Vavian Pharma, Stem Sure, Himalaya, Editura All, Solaris.

Parteneri: Active Center, Samas, Centrul de Informare si indrumare medicala DRHC, Revista Mami, Parents, JurMed – Jurnal de Sanatate, NasteNatural.ro, Qbebe.ro, TotulDespreMame.ro, MelcCodobelc.ro, CentrulDeParenting.ro, AmNascutAcolo.ro, Eva.ro, Catchy.ro.

Despre Asociatia Moaselor din Romania

Asociatia Moaselor din Romania este organizatia nationala profesionala ce reprezinta moasele si profesia de moasa din Romania, avand misiunea de a sustine dezvoltarea profesiei prin promovarea rolului esential al moasei in sanatatea reproductiva a femeii, nasterii naturale, sanatatii nou-nascutului si familiei. Asociatia Moaselor din Romania sustine importanta emanciparii moaselor si accesul femeilor, indiferent de statutul lor social, la servicii medicale de obstetrica si ginecologie, in vederea reducerii mortalitatii materno-infantile. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asociatiamoaselor.org.

Pentru inscrieri si mai multe detalii:
Mihaela Muresanu
mihaela.muresanu@cred.ro
+40 751 078 152

Data publicarii: Vineri 5 Mai, 2017

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook