Dilema primilor pasi – cu premergator sau fara?
Fiecare etapa din viata de parinte vine la pachet cu propriile dileme legate de suzeta, olita, diversificare si multe altele. Printre ele, utilizarea premergatorului ocupa un loc fruntas in topul celor mai disputate subiecte.
Si in aceasta privinta vei auzi multe pareri diferite: a pediatrului, a altor parinti cu care te intalnesti, ale bunicilor si chiar parerile necunoscutilor postate pe forumuri.
Din fericire este posibil ca toata lumea sa aiba dreptate, pentru ca fiecare copil este unic si asa cum stim comparatiile sunt de cele mai multe ori de evitat. De aceea, cea mai buna cale este de a te informa cat mai mult, de a studia diverse modele de premergator existente pe piata si mai ales de a te raporta la copilul tau.
Iata beneficiile premergatorului:
* Copilul reuseste sa se deplaseze singur pe anumite distante intr-o etapa in care nu este pregatit sa mearga fara ajutor. Incearca sentimentul placut al independentei capatand o oarecare autonomie.
* Premergatorul ii poate insufla copilului siguranta atunci cand paseste lasandu-l totodata sa se relaxeze. Copilul simte ca nu va cadea chiar daca nu se poate tine perfect pe picioare.
* Ajuta la stimularea musculara si tonifierea picioarelor. Copilul depune efort pentru a merge fiind doar sustinut de premergator.
* Prilej de distractie pentru copil mai ales ca multe premergatoare vin la pachet cu jucarii atasate sau sunt realizate in forme atragatoare, de exemplu de masinuta.
* In cazul copiilor care nu se pot desprinde din bratele parintilor, premergatorul poate un scurt prilej de relaxare fizica pentru mamici si tatici. Atentie insa, copilul nu poate fi lasat in premergator nesupravegheat sub nici o forma. Acesta nu tine loc de bunica sau bona.
Iata dezavantajele premergatorului:
* Incetineste capacitatea copilului de a merge singur. Studiile au demonstrat ca acei copii care nu au avut premergator au reusit sa mearga singuri mai usor si mai repede.
* Poate deforma sau poate accentua deformarea preexistenta a structurii osoase a piciorului. In cazurile cele mai grave corectarea se face numai cu ghetute de ghips sau cu ajutorul interventiei chirurgicale.
* Cazurile de accidente teribile sub ochii parintilor cu anumite tipuri de premergatoare sunt destul de numeroase. Parintii trebuie sa fie atenti la suprafata pe care se deplaseaza copilul in premergator, la obstacole si la orice fel de detaliu care trebuie indepartat pentru evitarea accidentelor.
* Anumite modele de premergatoare cu sa din plastic tare foarte subtire afecteaza negativ bebelusii de sex masculin crescand riscul leviunilor testiculare. Chiar daca nu este vorba de o lovitura care sa traga punctual un semnal de alarma parintilor, simpla apasare a unor puncte importante care opresc vascularizarea de exemplu, duce la repercursiuni pe termen lung.
* Durata recomandata maxima de stat in premergator este de 50-60 minute dupa care copilul trebuie sa faca pauza (sa fie scos din premergator).
Blogul pentru parinti CuCopii.ro, pe care va recomandam sa-l vizitati, ne ofera posibilitatea de a citi articole scrise de specialisti, parinti la randul lor despre diverse subiecte interesante pentru o dezvoltare fizica si psihica armonioasa a copilului: cum sa alegem incaltamintea potrivita pentru copil, activitati pe care le putem desfasura in vacanta impreuna cu cei mici, importanta tatalui in dezvoltarea copilului, cum sa stimulam creativitatea copilului si multe altele.

„Premergatorul este o solutie temporara pentru a stavili dorinta bebelusului de a se tari pe jos, dar pe termen lung aceasta solutie aduce o serie de dezavantaje rezultate exact din principalul scop in care premergatorul este folosit. Miscarile efectuate de copil cu ajutorul premergatorului sunt mult mai usor de realizat. De aceea, daca este tinut prea mult in premergator, bebelusii risca sa aiba o dezvoltare motorie mult mai inceata decat altii care, la o varsta similara, nu au folosit deloc premergator. Copiii care se obisnuiesc cu miscarile asistate vor fi mult mai putin dornici sa depuna eforturi pentru a invata sa mearga pe propriile picioare. Se recomanda, prin urmare, folosirea cu moderatie a premergatorului, pentru a nu dauna dezvoltarii motorii a copilului.”
De retinut:
Cele mai bine cotate premergatoare avand in vedere raportul riscuri/beneficii s-au dovedit a fi cele de impins si cele tip masinuta pe care copilul incaleca si se deplaseaza cu ajutorul picioruselor.
Indiferent de modelul pe care va hotarati sa il alegeti asigurativa ca cel mic se incadreaza in limitele de greutate impuse de producator si ca materialele din care este facut premergatorul sunt sigure si non-toxice indeplinind normele de siguranta.
Data publicarii: Sâmbătă 19 Iulie, 2014
Categorie: Copii
Articole Similare

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina
