Mitul tunsului la chelie care face parul bebelusului mai des – FALS
Este vorba despre acel sfat foarte raspandit mai ales printre bunici de a-ti tunde bebelusul la chelie pentru a-i face parul mai des. De obicei, oamenii care au aceasta convingere (si sunt multi) nu se multumesc cu copiii lor, ci casuna si pe parintii altor copii insistand cu perseverenta sa-i convinga sa faca acest lucru.
Am primit si eu de multe ori acest sfat, dar nu am cedat, mai ales ca am trecut eu insumi in jurul varstei de 3 ani prin aceasta experienta pe care mi-o amintesc si acum ca fiind foarte trista si neplacuta.
De unde s-a impamantenit acest mit
Parintii isi tund copiii in acest scop de obicei in jurul varstei de 1 an – 2 ani, impotriva vointei lor. Apar scene induiosatoare, cu plansete si urlete disperate, dar parintii continua in ciuda acestora, sub deviza „scopul scuza mijloacele” si astfel bebelusul va avea o adevarata coama cand va fi mai mare. Trauma nu mai conteaza din pacate.
Ei bine la varsta aceea frageda are loc procesul natural prin care parul se schimba oricum. Parul finut, puful de bebelus, prinde vlaga pe zi ce trece si se innoieste cu fire mai puternice si mai dese, transformandu-se in perisor de copil. Evident se intampla intr-o perioada mai lunga si intr-un ritm mai lent.
In situatia in care copilul este ras in cap de fapt se ard cateva etape. Parul copilului creste mai puternic pentru ca oricum aceasta era directia in care se mergea, doar ca efectul este observat mai rapid, in comparatie cu procesul natural.
Nu trebuie sa asociem rasul in cap cu aceasta faza normala de dezvoltare din viata oricarui copil in care parul se schimba devenind mai viguros.
Studiile arata ca abia incepand cu varsta de 3 ani parul incepe sa aiba o textura si o culoare de lunga durata. De aceea unii copii se pot naste cu parul ondulat dar cand acesta se schimba el devine drept sau invers.
De ce mitul este FALS
Fiindca textura, culoarea si desimea parului sunt programate genetic. Factori cum ar fi alimentatia, stresul, ingrijirea zilnica pot avea o influenta usoara pe parcursul vietii.
Daca mitul cheliei care indeseste parul ar fi fost adevarat nu ar mai fi existat cheliosi.
In concluzie oricat de des am tunde copilul la chelie nu rezolvam mare lucru daca acesta are parul rar, fiindca totul depinde de factorii genetici. In schimb ii facem rau din alte puncte de vedere.
De ce NU e bine sa-ti razi copilul in cap
In primul rand din respect fata de copil. Dupa varsta de 12 luni copiii au constiinta de sine, se recunosc atunci cand se privesc in oglinda si nu le plac schimbarile. Poate fi un soc pentru ei ca intr-o zi sa se priveasca si sa constate noul aspect.
Chiar daca varsta este frageda, copilul poate suferi, poate intra in depresie sau se poate speria efectiv de noul aspect. Procesul in sine provoaca plansete si suparare. Copilul isi poate pierde increderea in parinti, in fortele proprii, poate avea sentimentul unei agresiuni. Toate acestea lasa urme asupra dezvoltarii personalitatii sale.
Presupunand ca mitul ar fi fost adevarat, cati adulti s-ar rade de bunavoie in cap pentru a capata un par mai des? Mai ales femei? Atunci de ce am decide sa le facem acest lucru copiilor?
Nu este de ignorat nici aspectul medical, mai ales ca multi bunici sau parinti au falsa convingere ca numai daca rad copilul in cap cu lama va avea efect. Riscul in acest caz de a face o infectie este destul de mare, mai ales la o varsta atat de frageda. Se produc microleziuni la nivelul pielii care favorizeaza patrunderea microorganismelor.
Daca totusi copilul a avut norocul sa nu pateasca nimic, urmeaza o nota etapa neplacuta, cand firele de par incep sa creasca si sa produca mancarimi.
Cum este de preferat
Cel mai bine este sa se acorde importanta cuvenita igienei si alimentatiei, adaptate varstei copilului si sa se tunda copilul la zero numai daca acesta isi doreste si asa se simte mai bine.
(Autor: Andreea – JurnalDeFrumusete.ro)
Data publicarii: Sâmbătă 1 Ianuarie, 2011
Categorie: Copii
Articole Similare

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina
