4 tipuri de bunicuta cu efect negativ asupra copilului

Din fericire de cele mai multe ori bunica inseamna o prezenta benefica in viata copilului si un ajutor de nadejde pentru tinerii parinti. Exista insa si exceptii. Iata 4 tipologii de bunica cu o influenta negativa asupra dezvoltarii armonioase a copilului:

* Bunicile mult prea „iubitoare”. Studiile arata ca bunicile care au un comportament excesiv de afectuos fata de nepoti pupandu-i frecvent, uneori impotriva vointei lor, care ii iau obsesiv in brate si ii cocolosesc peste masura procedeaza intr-un mod nociv din punct de vedere al dezvoltarii lor psihologice. Comportamentul unei astfel de bunice vizavi de nepot se aseamana cu cel al unei fetite de 3 ani fata de papusa sa si provine din frustrari nerezolvate pe parcursul vietii, nu dintr-o afectiune reala fata de copil. Prin acest comportament bunica isi satisface anumite nevoi afective proprii, in detrimentul copilului care este tratat ca un bebelus cand nu mai este cazul. Problema se accentueaza atunci cand copilul doarme cu o astfel de bunica. Ideal ar fi ca nepotii sa doarma singuri sau cu parintii lor. In cazul in care din diverse motive sunt nevoiti sa doarma cu bunica, parintii trebuie sa fie atenti si sa combata un comportament foarte afectuos, sufocant din partea bunicii.

* Bunicile care santajeaza afectiv. Sunt bunicile din gura carora auzi la fiecare pas: „Pe cine iubesti tu cel mai mult?”, „Nu face asta ca nu te mai iubeste buni” sau ” Daca faci asta inseamna ca nu o mai iubesti pe buni”. Este o atitudine care creeaza angoase copilului si poate duce la stres si depresie. Cu alte cuvinte, decat sa fie iubiti asa, mai bine deloc. Copilul mic percepe totul cu o intensitate mult mai mare in comparatie cu un adult. Si tristetea generata de santajul bunicii este profunda si lasa urme in sufletul pur al copilului schimbandu-i comportamentul.

* Bunicile care pun o presiune imensa pe mamici sa-si creasca copiii dupa regulile lor, de cele mai multe ori invechite si dezavantajoase pentru copil. Fie ca este vorba despre mama sau soacra, acest lucru este des intalnit. De jena sau din politete mama se supune vointei bunicii de multe ori impotriva intuitiei de mama sau impotriva dorintei si binelui copilului. Dintre sfaturile impuse: batista pe fata bebelusului cand este scos afara, imbracarea copiilor mult prea gros atunci cand nu este cazul sau lasatul bebelusului sa planga pentru a „nu-l lua in brate ca sa se invete asa”. In astfel de cazuri copilul simte, mai ales dupa varsta de 1 an si apare sentimentul de nesiguranta, copilul se poate simti abandonat iar senzatia de siguranta in preajma mamei se clatina.

* Bunicile „Gigi contra” sau care nu-si respecta proprii copii, ii contrazic mereu si atunci cand raman singure cu nepotii incalca orice fel de regula impusa de parinti. O pot face de dragul distractiei sau pentru a avea ultimul cuvant de spus. Intra usor in conflict pe orice tema legata de cresterea copilului si vor sa demonstreze mereu ca au dreptate. Astfel nepotii ajung sa manance prea multe dulciuri sau produse cu diversi aditivi. Uneori se uita prea mult la televizor sau se culca la ore nepotrivite. Fenomenul poate aparea pe orice plan: joaca (exemplu: parintii nu ii dau voie sa se joace in nisipul murdar din parcuri dar bunicii da), scoala (exemplu: acasa copilul isi face singur lectiile dar bunica cedeaza si i le face ea). Pentru copil este neplacut sa fie crescut intr-un mod contradictoriu. Acest lucru ii afecteaza in special pe copiii pana in 3 ani. Dupa aceasta varsta copilul este capabil sa faca diferenta intre stilul parintilor si cel al bunicilor, se adapteaza usor si totul se reduce la conflictul intre adulti, de care copilul poate ajunge chiar sa se amuze.

Prezenta bunicilor este deosebit de importanta in viata copiilor, mai ales dupa varsta de 3 ani. O bunica buna este aceea care isi invata copiii sa cante, sa recite poezii, care le povesteste intamplari interesante din tinerete, le spune povesti captivante, se joaca jocuri interesante si care nu se apropie foarte mult fizic fata de copil, dezmierdandu-l continuu.

Copiii simt si apreciaza mai mult caldura unei bunice rabdatoare, care nu oboseste sa faca lucruri interesante cu copilul, sa-l implice in diverse activitati distractive cum ar fi gatitul, crosetatul, modelatul, desenatul, gradinaritul. De la o astfel de bunica cel mic se antreneaza pentru viata de adult, iar caldura bunicii merge mana in mana cu o crestere sanatoasa. O bunica iubitoare, sufletista, nu sufoca un copil si nu-l santajeaza cu dragostea sa ci ii daruieste din timpul si experienta ei de viata, cu seninatate, principii sanatoase si iubire adevarata.

Data publicarii: Joi 27 Martie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook