Orasul culorilor

 

Autor Claudia Groza – trainer ateliere creative pentru copii la 7Arte.org

O noapte asa de alba nu se mai intalnise niciodata. Si nici nu era zapada sau ceva care sa luceasca. Stelele pareau luminite fosforescente. Luna luase forma unui disc rosiatic. Copacii imbracasera straie argintii, iar crengile purtau frunze rosii, ca pe niste bijuterii pretioase. Cerul era mov, iar norii de un roz delicios.

– Ce ciudatenie!, exclama Toma.
– Nu este nicio ciudatenie. Poate tu esti ciudat. Ce vrei sa vezi intr-un oras al culorilor?, raspunse o pasare cu penaj galben stralucitor.

Toma si-a rotit privirea de jur-imprejur si a observat ca se afla intr-un loc foarte colorat.
– Bine ai sosit in Orasul Culorilor, se auzi o voce pisicoasa.
– Oauu, o pisica roz! sunt impresionat.
– Te asteptam. De cand ai citit despre culori, stiam ca ai sa ne vizitezi.
– Intr-adevar am avut de colorat o plansa. Am fost rautacios cu anumite culori. Nu le-am lasat sa se bucure de desenul meu. Probabil m-au parat, replica Toma.

– Nu te-au parat, insa erau foarte triste. Rozul a plans foarte mult. Striga ca baietilor nu le este pe plac. Nu-si cumpara nici macar acadele roz.
– Imi pare rau, nu am vrut sa-l fac pe Roz sa sufere. stiam ca este o culoare a fetelor in special.
– Toma, culorile sunt pentru toata lumea. Hai sa iti prezint Orasul nostru. Aici raurile, lacurile sunt albe.
– Precum laptele, striga baietelul.
– Nu, te inseli din nou. Aici laptele este cafeniu deschis, ca si cum ar fi preparat cu ciocolata sau cacao. Pasunile sunt multicolore. La noi exista mult mai multe culori decat in lumea voastra.

– De ce? intreba Toma.
– Pentru ca noi le iubim si le respectam pe toate. Nu le respingem. Copiii au caiete foarte viu colorate, imbracamintea la fel. Voi impartiti culorile: unele pentru fete, altele pentru baieti; culori pentru mobila, culori pentru perdele. Si tot asa. In schimb, aici, culorile sunt prietene toate intre ele. Culorile sunt vesele si prietenoase.

Toma isi privea degetele. Se simtea atat de vinovat, iar lacrimile ii jucau in ochi.
– Hei, nu e cazul sa fii trist. Viata ne ofera mereu lectii din care invatam. Hai sa iti prezint prietenii mei, purcelusii albastri.
– De abia astept sa-i cunosc. Inteleg ca aici nimeni nu rade de nimeni, nu?
– Bineinteles ca nu. Fiecare e simpatic in felul lui. Frumusetea vine din interior, din felul de a fi al fiecaruia. Uite-i! Pig, Ben, Ten, va prezint un prieten suparat putin pe culori, zise pisica Roz.

– Salutare, micutule! sa nu te sperii de noi…
– Sunteti foarte draguti. imi sunteti simpatici, confirma Toma.
– Atentiune, atentiune… incepe spectacolul baloanelor colorate, se auzi in departare o voce de barbat. Mii de baloane vesele se ridica in aer, rebele, fac tumbe, se iau la tranta cu norii, ca sa incante spectatorii.

Pana sa i se explice despre ce era vorba, Toma a vazut cum cerul se umple de baloane colorate atat de diferit. Erau mii de culori! Niciodata nu zarise o asa multitudine de nuante!
– Pentru ca avem un oaspete de seama, ii vom darui o trusa pentru colorat cu toate culorile din Orasul Culorilor. Poftim, baiete! spuse primarul orasului, care purta un costum foarte colorat.

– Va multumesc. De acum, promit sa iubesc si sa respect toate culorile in egala masura.
– Bravo Toma. Admir istetimea de care dai dovada.

*

Plansa cu purcelusi, pisici si alte animale astepta pe covor, langa pat, ca Toma sa se trezeasca.
Iubiti culorile…. colorati frumos…. respectati natura!

 

Data publicarii: Vineri 25 Martie, 2016

Categorie: Povesti pentru copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook